Osječko-baranjska

VIDEO

50 godina Slavonskog planinarskog saveza

Slavonski planinarski savez obilježava 50 godina postojanja. Središnja se proslava ovoga vikenda održava u Osijeku. Posebno je atraktivno bilo na Trgu slobode, gdje je održana pokazna vježba Gorske službe spašavanja.

Piše: STV

Spuštanje užetom s vrha Supera šala je mala za članove Gorske službe spašavanja. Svoju su hrabrost mogli iskušati i građani, ali je većina, ipak, ostala na zemlji i samo znatiželjno pratila tijek akcije. Situacija je to, koja je, itekako moguća u gradu, a Osijek i Osječko-baranjaka županija, spremni su i za ekstremne događaje.

Planinarenje je uživanje, kažu slavonski planinari, koji slave 50-tu godišnju svojeg planinarskog Saveza, koji okuplja 24 udruge iz pet slavonskih županija.

Imaju ovi planinari i svoj slavonski put, koji prolazi prstenom slavonskih planina u dužini 300 kilometara.

U prošloj je godini prodano više od 2.100 planinarskih markica, a polovicu članstva čine planinari s područja Osijeka i Osječko-baranjske županije, koja je i pokrovitelj proslave 50-te godišnjice postojanja Saveza.

Na svečanoj skupštini Saveza slavonskih planinara potpisan je Protokol o prekograničnoj suradnji s planinarskim savezom Vojvodine, a dodijeljena su i priznanja najzaslužnijim članovima. 

U Gradskoj je i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku otvorena izložba radova, koji su sudjelovali na Slavonskom planinarskom digitalnom foto festivalu «Zbrda dola» te izložba na temu 50 godina od Planinarskog saveza kotara Osijek do Slavonskog planinarskog saveza, koja je dio projekta Muzejska zbirka slavonskog planinarstva.