Osječko-baranjska

PRVA SUBOTA U MJESECU

Sajam antikviteta u osječkoj Tvrđi

Prva je subota u mjesecu i – jasno je – u središtu se osječke Tvrđe održava Sajam antikviteta. U mnoštvu predmeta iz prošlosti posebno se danas izdvajala ponuda starih izdanja knjiga, udžbenika, stripova, recepata i gramofonskih ploča.

Piše: STV

A nekada popularne longplejke ponovno se, čini se, vraćaju u modu. Gramofon, koji je u zadnja dva desetljeća bio zapostavljen, doživljava preporod, pa i neke diskografske kuće ponovno izdaju vinilske ploče, koje su se pokazale dugovječnijima i izdržljivijima od revolucionarnoga CD-a kojega su neki proglašavali i neuništivim, premda se vrlo brzo pokazalo da to nije tako. Neki glazbeni znalci tvrde da ploče imaju kvalitetniji zvuk i da na njima nema gubitka podataka. Povratkom ploča, ponovno se kupuju i gramofoni i to ne samo na mjestima s antikvitetima. Naime, gramofoni su se modernizirali i lako se mogu povezati s računalom. 

U svakom slučaju, potvrđuju prodavači ploča na Sajmu antikviteta, među zaljubljenicima u gramofonske ploče nisu samo oni što ih pamte iz svoje mladosti, nego ih sve više traže i mladi. Ploče, nema sumnje, imaju svoj kulni status i dugu povijest, a čini se, pred njima je, ponovno, i budućnost!