Osječko-baranjska

EU FONDOVI

Osijek kao primjer drugima

U posjetu Osječko-baranjskoj županiji boravilo je izaslanstvo Hercegovačko-neretvanske županije iz Bosne i Hercegovine.

BIOS   FOTO:http://inkubator.hr
Piše: Republika.eu/STV

Gosti su došli u želji uspostaviti bolju suradnju, prije svega što se tiče privlačenja novca iz europskih fondova.
Dvodnevni posjet gostiju iz Hercegovine završio je posjetom osječkom Poduzetničkom inkubatoru BIOS.
Europski projekti vrijedni čak 115 milijuna eura, koji su privučeni u Osječko-baranjsku županiju, glavni je razlog posjeta hercegovačko-neretvanskog izaslanstva ovom dijelu Hrvatske.
Milijun od milijun i 400 tisuća eura bespovratna su sredstva Europske unije, kojima se financira gradnja nove modularne hale u Poduzetničkom inkubatoru BIOS.

Posjetili su gosti iz Hercegovine još jučer i gradilište IPA 3c Wine tura te Osnovnu školu Ljudevita Gaja iz programa IPA komponenta 2 prekogranična suradnja Hrvatska – Mađarska. Završili su u BIOS-u, kojemu  je do sada odobreno projekata vrijednosti veće od 3 milijuna eura.

I brojne su druge delegacije iz regije, Vojvodine, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine do sada posjećivale Osječko-baranjsku županiju, Osijek i Regionalnu razvojnu agenciju, kako bi vidjeli kako su  organizirani i zašto imaju najbolje rezultate u Hrvatskoj.
Gosti iz Hercegovačko-neretvanske županije, koji se, kažu, puni dojmova vraćaju kući, otprilike su na mjestu na kojemu su Osijek i Županija bili prije 7 godina, kada se ustrojavala Regionalna razvojna agencija i kretalo put Brisela.