Osječko-baranjska

U OSJEČKOM GRADSKOM VIJEĆU SJEDIT ĆE DESET OSOBA VIŠE

Povećanje broja vijećnika na 35 otežat će donošenje odluka i povećati troškove

Nakon proteka pola mandata, u slučaju odlaska gradonačelnika s te funkcije, neće biti raspisivani izvanredni izbori

Piše: Republika/GS

Lokalni izbori u svibnju prvi su koji će se provoditi prema odredbama novoga Zakona o lokalnim izborima, koji je na snagu stupio krajem prošle godine, a osječki politički čelnici dobro su se informirali o izmjenama i tvrde kako su spremni na njih, piše u analizi Glasa Slavonije.

To se posebice odnosi na dvije najvažnije izmjene, osobito kada je u pitanju Osijek. On je sada, naime, uvršten u kategoriju velikih gradova, čije će Gradsko vijeće ubuduće činiti 35, a ne 25 vijećnika. Također, novost je kako će dva dogradonačelnika, odnosno zamjenika gradonačelnika, ubuduće ipak imati bitniju ulogu. Ponajviše zbog nove odredbe da u slučaju odlaska gradonačelnika s te funkcije iz bilo kojeg razloga, a nakon proteka dvije godine, odnosno polovine predviđenog mandata, neće biti raspisivani izvanredni izbori, nego će njegovo mjesto preuzeti nominalno prvi zamjenik/zamjenica.

- Smatram da je 35 gradskih vijećnika previše, i zbog mogućnosti dogovora oko pojedinih točaka i odluka, i zbog troškova za naknade tih vijećnika. HDSSB na izbore izlazi samostalno i mi ćemo, naravno, imati 35 kvalitetnih ljudi za listu za Gradsko vijeće, ali to je ipak pretjerano. Što se tiče kandidata za zamjenika gradonačelnika, odluku ćemo donijeti ubrzo - kazao je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić.

Iako, također, tvrde kako imaju dovoljno dobrih kandidata za listu, da je 35 vijećnika previše, slažu se i Anto Đapić, nezavisni kandidat za gradonačelnika, te Damir Kramarić, predsjednik osječkog HDZ-a. "Bilo je teško uskladiti se i dogovoriti i s 25, a kamoli 35 vijećnika... Prevelik je i trošak. Što se tiče kandidata za moje zamjenike, ubrzo ćemo ih predstaviti. Jedna će biti zamjenica, dakle žena", najavljuje Đapić. "Imamo dovoljno kvalitetnih kandidata, a dio će dati i naš koalicijski partner - Stranka umirovljenika. No, kandidati za zamjenike gradonačelnika doći će iz HDZ-a", navodi Kramarić. Prema Stjepanu Čuraju (HNS) novi je zakon uveo reda u izborni postupak. "Sada je napravljena kvalitetna proporcija između veličina gradova i općina te vijećnički glas jednako vrijedi u Zagrebu, Osijeku, Đakovu ili Čepinu", kaže on. Premda ni on ni čelnici SDP-a nisu htjeli otkriti imena, neslužbeno doznajemo kako bi kandidati za zamjenike Ivice Vrkića trebali biti po jedan iz SDP-a i HNS-a. Jaroslav Pecnik, kandidat Hrvatskih laburista - Stranke rada, odbio je komentirati izmjene koje donose lokalni izbori.

Srb: Broj vijećnika gledati u kontekstu proračuna

Prema mišljenju predsjednika HSP-a Daniela Srba, 35 vijećnika ipak je optimalan broj. "To treba gledati u kontekstu proračuna. Naime, ako 50-ak vijećnika u Županijskoj skupštini odlučuje o pitanjima i raspodjeli proračuna vrijednog oko 300 milijuna kuna, zašto ne bi Gradsko vijeće grada koji godišnje raspolaže s više od 400 milijuna kuna imalo 35 članova? Inače, HSP će idućeg tjedna izaći s imenima kandidata i za gradonačelnika i za njegove zamjenike", najavljuje Srb. Njegovo mišljenje dijeli Matković. "Dosadašnjih 25 vijećnika bilo je premalo, osobito ako gledate u odnosu na manje gradove i neke općine koje su imale po 20-ak vijećnika,” kaže on.

NIŠTA OD KOALICIJE HSS-a I “STARČEVIĆANACA”?

“Kada su u pitanju kandidati za moje zamjenike, to ćemo znati uskoro. Na pomolu je čak peteročlana koalicija, u kojoj ipak možda neće biti HSS", najavio je Gordan Matković, kandidat HSP-a dr. Ante Starčević, ne želeći reći o kojim strankama se radi. Zvonko Pongrac, predsjednik županijskog HSS-a, pak priznaje da su pregovori između njih i "starčevićanaca" malo zapeli, a konačan dogovor trebao bi uslijediti u ponedjeljak. "Ako ostane potpisani dogovor, Matković će biti naš zajednički kandidat za gradonačelnika, a jedan od zamjenika morao bi biti iz HSS-a", istaknuo je Pongrac.