Gastro

OPREZ

5 svakodnevnih namirnica koje uništavaju ten

Problemi s tenom su rašireni kod oba spola. Kod nekih je to moguće i genetski uzrokovano, kod nekih traje cijeli život dok kod drugih samo određeni period u životu.

Ilustracija   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Republika

Natečenost, podočnjaci, sivkasti ten nepravilnosti su na koži koje ponekad niti najskuplja kremica ne može riješiti jer problem dolazi iz tijela, točnije iz onih namirnica kojima ga hranimo, a koje uništavaju dobar ten.

Sol - Ako se budite s ''teškim'', natečenim očima pokušajte se sjetiti što ste jeli dan ranije jer hrana koja sadržava previše soli izaziva zadržavanje vode u tijelu što dovodi do oteklina. Kako je koža oko očiju tanka, to područje se lako nadima.

Mlijeko - obrano mlijeko i akne u uskoj su vezi, jer viši iznos bioraspoloživih hormona koji se nalaze u mlijeku ne mogu biti apsorbirani u mast što dovodi do pretjeranog lučenja žlijezda koje proizvode masne izlučevine.

Špinat - određeno lisnato povrće poput špinata prirodni je izvor visokih razina joda, a prehrana s previše ovog elementa može dovesti do akni.

Rafinirani ugljikohidrati - namirnice poput  bijelog kruha, tjestenine i kolača najbolje je izbjegavati jer ove namirnice imaju visok glikemijski indeks koji izaziva brz i veliki porast razine glukoze u krvi.

Šećer - ne šteti samo liniji, nego i koži jer njegovim konzumiranjem se događaju kemijske reakcije koje dovode do gubitka elasticiteta u koži što dovodi do pojave bora. Dokazano je kako se molekule šećera lijepe na kolagen i molekule elasticiteta u koži što ih čini tvrđima, slabijima i manje otpornima na štetne utjecaje.