EU

PIPL MAST TRAST AS

Slavonski političari u EU parlamentu pričali bi hrvatskim jezikom

Iako je prije nekoliko godina bivša premijerka Jadranka Kosor precijenila svoje znanje engleskog jezika i time izazvala lavinu smijeha, ipak je izjava ''Pipl mast trast as'' SDP-ove saborske zastupnice i europarlamentarke Ingrid Antičević Marinović dospjela na sam vrh antologije hrvatskih političkih bisera.

Piše: Republika.eu/Glas Slavonije

Hrvatski političari uglavnom pokazuju da su sa stranim jezicima ''na vi'', a kako s njima stoje slavonsko-baranjski gradonačelnici piše Glas Slavonije.

Tko ne pamti svojevremeni biser ex ministra policije, sada gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina (HDZ) o ''JuBiTo'', misleći pritom na You Tube?! Danas kaže kako engleski i njemački koji je učio u školi govori pasivno, ali da ga čeka bilo kakva funkcija u Europarlametu svakako bi dobro naučio engleski. I županjski je gradonačelnik Davor Miličević (HDZ) rekao kako je učio njemački, ali se njime ne služi aktivno, a iako engleski koji nikad nije učio dobro razumije nikada se ne bi upustio u ''avanturu'' poput SDP-ove zastupnice.

Prvi čovjek Belog Manastira, nezavisni Ivan Doboš kojeg podupire SDP je pravi poliglot. Kaže kako se njemačkim služi, mađarski govori odlično, a engleski, koji govori vrlo dobro imao je prigodu koristiti na raznim skupovima, ali se ipak odlučio za hrvatski jer je svjestan da neke stručne termine ne zna izgovoriti. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo (SDP) aktivno se služi engleskim, prvi čovjek Vinkovaca Mladen Karlić (HDZ) njemačkim, dok našički gradonačelnik Krešimir Žagar (HDZ) aktivno govori oba ta jezika.

Jedan od najmlađih gradonačelnika u Hrvata, gradonačelnik Valpova Leon Žulj, prije dvije godine je iskoristio godišnji odmor za jednomjesečni boravak u Londonu gdje je o svom trošku usavršavao engleski. Premda se ovim stranim jezikom odlično služi i smatra kako znanje stranog jezika uvijek dobro dođe, mišljenja je kako je u svakoj prigodi potrebno preferirati materinski jezik što podržava i njegov belišćanski kolega, nezavisni Zvonko Borić koji i priznaje da u engleskom nije tako dobar kao Žulj.

Gradonačelnik Slavonskog Broda, nezavisni Mirko Duspara priznao je kako aktivno ne govori niti jedan strani jezik, a požeški gradonačelnik Ronko, na pitanje o baratanju stranim jezicima koje mu je upućeno preko glasnogovornice nije odgovorio ni na materinskom, a ni na stranom jeziku.

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković kaže kako je učio njemački koji špreha poluaktivno, a osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako nije profesor, ali engleskim se zna služiti. Da se nikada ne bi doveli u situaciju kao Ingrid Antičević Marinović nego bi govorili materinskim jezikom i koristili usluge službenog prevoditelja složila su se oba gradonačelnika.