Gospodarstvo

ROŠADE

Što se krije iza svježe smjene predsjednika uprave Pevexa

Nadzorni odbor Pevexa opozvao je u ponedjeljak predsjednika uprave Juricu Lovrinčevića i za novog čelnika kompanije imenovao Krešimira Bubala.

Ilustracija   FOTO:Rep.eu
Piše: Republika.eu/ Danica.hr

 Jurica Lovrinčević bio je na čelu Pevexa od listopada 2016. godine, a Bubalo je od prosinca 2016. član uprave. Danas je Bubalo dobio petogodišnji mandat na čelu Pevexa.

Lovrinčević nije ostao u upravi Pevexa i nije poznato zbog čega je smijenjen. Uz Bubala, Upravu Pevexa čine još tri člana – Jure Radoš, Renata Duka i Ivan Jukić.

Nedavno je došlo i do preslagivanja među najvećim dioničarima poznatoga trgovačkog lanca. Najprije su partneri Jurica Lovrinčević i Mario Radić podijelili imovinu u zajedničkim tvrtkama Dicentra i Filir, čiji su bili suosnivači.

Tako je početkom veljače Lovrinčević postao jedini vlasnik Dicentre, a Radić Filira. Podijelili su i dionice Pevexa, pa Dicentra danas ima 14,40 posto, a Filir 7,51 posto.

Dicentra i Filir

Sada već bivši čelnik Pevexa Jurica Lovrinčević osobno je kao fizička osoba ostao na 7,58 Pevexovih dionica, a Mario Radić skočio je na 7,70 posto.

“Odlukom skupštine društva od 9. veljače donesena je odluka o podjeli kojom se prenosi više dijelova imovine, obveza i pravnih odnosa društva Dicentra na društvo Filir, oba sa sjedištem u Vukovaru, Vijeća Europe 36″, navodi se diobi.

Pojedinačno najveći dioničar Pevexa i dalje je hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac s gotovo 37 posto udjela. Lovrinčević osobno i preko Dicentre kontrolira oko 22 posto, a Mario Radić s Filirom oko 15 posto.

Bubalo je bivši osječki župan i gradonačelnik, danas član Škorina Domovinskog pokreta, kao i Mario Radić. Obojica su osvojili saborske mandate na proteklim izborima te ih zamrznuli.

Jurica Lovrinčević, barem koliki je javno poznato, nije politički aktivan.

IZVOR: danica.hr