Politika

IN MEMORIAM

Preminuo Miroslav Tuđman, istaknuti političar i znanstvenik, sin prvog hrvatskog predsjednika

Miroslav Tuđman, HDZ-ov saborski zastupnik i sin Franje Tuđmana, prvog predsjednika neovisne Hrvatske, sinoć je, u 75. godini života, preminuo u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

Preminuo Miroslav Tuđman, istaknuti političar i znanstvenik, sin prvog hrvatskog predsjednika   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Media Servis

Tuđman, inače istaknuti hrvatski znanstvenik i političar, početkom mjeseca hospitaliziran je zbog komplikacija izazvanih koronavirusom i potom stavljen na respirator. 

Miroslav Tuđman rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu, a ime je dobio po književniku Krleži. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je magistrirao i doktorirao. Početkom devedesetih ondje je obnašao dužnost prodekana. Napisao je 200-tinjak znanstvenih i stručnih članaka te desetak knjiga, bio je urednik Studentskog lista te glavni urednik časopisa Pitanja. 1993. godine utemeljio je Hrvatsku izvještajnu službu na čijem je čelu bio do 2000. Osnovao je stranku Hrvatski istinski preporod, kao predsjednički kandidat 2009. osvojio je svega četiri posto glasova, u HDZ se vratio 2011., nakon čega je tri puta izabran za saborskog zastupnika. 

Vijest o Tuđmanovoj smrti s tugom je primio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, izrazivši sućut obitelji.

Isto je učinio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručivši kako je "siguran da će svim kolegicama i kolegama u Hrvatskome saboru nedostajati njegova smirenost, mudrost i korektnost. Ponosan sam što sam osobno bio suputnik na djeliću njegovog životnog puta i bogate karijere".

Nižu se reakcije na smrt Miroslava Tuđmana: Bio je smiren, skroman, pravi gospodin

"Pravi gospodin, takvih danas ima jako malo", tim riječima je Tuđmana opisao potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

"Da ste ga upoznali, a da niste znali kako se zove, nikad ne biste mogli reći da je on sin Franje Tuđmana, čovjeka koji je stvorio neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Bio je skroman, a iza te skromnosti je ležalo puno toga - intelekturalac, smiren, argumentiran u nastupima."

Iako smatra da je Tuđmanova bolest ispolitizirana, šef SDP-a Peđa Grbin za kolegu ima samo riječi hvale. Evo po čemu će ga pamtiti:

"Po onom trenutku kada sam prije skoro 10 godina postao saborski zastupnik i kada sam hodajući saborskim hodnicima naletio na njega i na trenutak vidio njegova oca. Miroslava Tuđmana ću isto tako pamtiti i kao vrijednog i odgovornog zastupnika koji u Hrvatskom saboru nije lupetao, nego je govorio o stvarima koje je znao. Ja se s njime često nisam slagao."

Sućut obitelji uputila je i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Odlaskom Miroslava Tuđmana Hrvatska je izgubila još jednog velikog domoljuba, intelektualca koji je svoj život posvetio pomirbi i zacjeljivanju podjela u našem društvu. Njegova djela budućim će generacijama ostati kao vrijedno svjedočanstvo na jedno od najtežih razdoblja nacionalne povijesti", poručila je Grabar-Kitarović.