Vukovarsko-srijemska

DAN SJEĆANJA

29 godina od pada "Grada Heroja" i pokolja u Škabrnji

Nakon tri mjeseca krvave opsade i otpora jugočetničkoj sili, pao je grad na Dunavu. Bitka za Vukovar bila je najkrvavija u Domovinskom ratu, a 18. studeni 1991. upisan je kao najtragičniji dan u povijesti naše zemlje. Istog dana, pobunjeni Srbi počinili su pokolj u Škabrnji.

Vukovar 1991.   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Media Servis

Bitka za Vukovar počela je 2. svibnja kada su ubijeni hrvatski policajci u Borovu Selu, a potkraj ljeta krenuo je sveopći napad jugovojske. Plan neprijatelja bio je zauzeti grad u samo nekoliko dana. Uslijedila je strahovita odmazda nad Hrvatima, a tijekom tri mjeseca usmrćeno je više od tri tisuće civila i branitelja, među kojima i 86 djece.

''Bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate'', orilo se.

Nakon tromjesečne opsade, srpske snage ušle su u središte grada te u tamošnju bolnicu. Doktorica Vesna Bosanac s osobljem je riskirala svoj život i zdravlje kako bi nesebično pomagala žrtvama bez obzira na nacionalnost i vjeru.

''To su izrazito hrabri momci, koji bez obzira što su ranjeni imaju visoki moral. Naši civili koji su unesrećeni su potpuno smireni i svjesni situacije u kojoj se nalaze i svjesni pomoći koju ćemo im pružiti maksimalno, koliko je u našoj mogućnosti''.

Agresor je 18. studenog 1991. slomio nadljudski otpor i obranu grada. Nakon pada Vukovara, pripadnici JNA i raznih četničkih postrojbi krenuli su s iživljavanjem nad živima i mrtvima. O strahotama u Vukovaru izvještavao je legendarni novinar Siniša Glavašević.

''Ili će hrvatske vlasti učiniti sve da dođe do trajnog prekida vatre ili će poslati neophodnu i djelotvornu pomoć vojnu, ili će evakuirati civilno stanovništvo. Postoji još jedna mogućnost, to je potpuno i konačno uništenje grada i masakr stanovništva, kao i 250 teških ranjenika''.

Neprijatelj je na grad bacio više od šest i pol milijuna granata, a danonoćno bombardiranje izazvalo je ogromne civilne žrtve. Najstrašniji zločin dogodio se 20. studenog na Ovčari. Četničke postrojbe ondje su brutalno ubile brojne ranjenike i ostale zarobljenike iz vukovarske bolnice. Kroz srpske koncentracijske logore prošlo je nekoliko tisuća branitelja i civila, a oko četiri tisuće ih je ubijeno. Nakon ratnog pakla, iz svojih domova protjerano je oko 20 tisuća Vukovaraca.

No, 18. studeni nije samo sinonim za pad grada Vukovara nego i za pokolj u Škabrnji. Napad na selo počeo je žestokom topničkom paljbom u 7 i 30, a pobunjeni Srbi ondje su ubili 84 Hrvata - 26 branitelja i 58 civila. Nakon napada, Škabrnja je spaljena i minirana. Sljedećeg dana srpske paravojne formacije uz pomoć JNA ulaze u susjedno selo Nadin, gdje ubijaju 14 hrvatskih civila.