Osječko-baranjska

HDSSB

''Udruženje svih protiv najboljeg rezultiralo je sa 7 i pol izgubljenih godina u Osijeku''

U gradu Osijeku u proteklih 7 i pol godina mandata aktualne gradske vlasti nije realizirana ni jedna kapitalna investicija, a iz grada je iselilo između 10 i 20 tisuća stanovnika, upozoravaju iz HDSSB-a. Najbolja slika te priče je, kažu, osječki Donji grad, u kojem se kao glavni prioriteti nameću dva, već odavno najavljivana projekta. To je izgradnja kružnog toka na Zelenom polju i spajanje Donjeg grada i Juga 2 s tramvajskom prugom.

HDSSB: ''Udruženje svih protiv najboljeg rezultiralo je sa 7 i pol izgubljenih godina u Osijeku''   FOTO:Republika.eu
Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

Živimo u teškim i složenim danima pandemije, no ova vremena ne smiju nas obeshrabriti i uzetni nam nadu, poručuje HDSSB-ov povjerenik za grad Osijek Ivica Završki. Podsjeća kako je Osijek nastao upravo u Donjem gradu, pa je i svim Osječanima važno kako se razvija i ovaj dio grada.

"Donji grad je dio Osijeka u kojemu se nalazila, pa i danas se nalazi dobar dio osječke industrije, ali donji dio Osijeka dobrim dijelom u ovih 7 i pol izgubljenih godina je dio Osijeka u koji se u biti u komunalnu infrastrukturu, dakle one ozbiljne kapitalne investicije relativno malo ulagalo. Ne govorim ovdje o velikim kapitalnim investicijama. Kampus je nešto što je započelo prije puno godina još tada potpisom Branimira Glavaša na ugovor koji  je Hrvatska vojska prostor darovala osječkom Sveučilištu", ističe povjerenik HDSSB-a za Grad Osijek Ivica Završki.

One investicije koje su se u Donjem gradu dovršavale u proteklih nekoliko godina započeo je još HDSSB, kaže Završki, tvrdeći kako je dobrim dijelom ta stranka i započela sa svojim djelovanjem upravo ovdje.

"Pokret građana, Osječana, Slavonaca, nezadovoljnih stanjem u kojemu se tada nalazio ovaj grad i ova regija. U tih nekoliko godina izloženi smo doista besprimjernim progonima. Na simboličkoj razini najveća žrtva je tih progona bio je upravo utemeljitelj Branimir Glavaš, koji je u onom montiranom procesu osuđivan, a danas velika većina Osječana i građana Hrvatske vidi da se radi o montiranom procesu, da je u pitanju bio proces nevinom čovjeku. No, na simboličkoj razini jučer je donesena presuda kojom je Ivo Sanader, čovjek koji je započeo cijeli taj progon, obračun s HDSSB-om, presuđen na 8 godina za još jedno teško djelo korupcije", kaže Završki.

Podsjećaju u HDSSB-u i kako se na izborima 2013. godine dogodilo, kako kažu, udruženje svih protiv najboljeg, što je rezultiralo sa 7 i pol izgubljenih godina u Osijeku.

"Izgubljenih u svakom pogledu za Osijek, za grad koji je u tih 7 i pol godina izgubio barem 10, a neki kažu i 20 tisuća stanovnika, dakle egzodus sličan onomu iz 45. Osijek koji u tih 7 i pol godina niti jednog ozbiljnog industrijskog pogona nije otvoreno, a ono kapitalnih investicija što se u Osijeku gradi, to su oni koji su započeli još u vrijeme kada je HDSSB participirao u vlasti. Donji grad je najbolja slika te priče", kaže Završki.

I ovdje započeti i planirani projekti još su iz našega vremena, ponavljaju u HDSSB-u. Posebno ističu dva glavna prioriteta za Donji grad.

"Prvi projekt je nova tramvajska linija Zeleno polje – Bikara, koji je krenuo u pripremu još davne 2011. godine. Napomenuli bi kako je još 2016. godine gospodin gradonačelnik Vrkić u svojoj Promenadi najavio naveliko taj projekt, ali evo 4 godine nakon toga i dalje nema nikakvog pomaka, ali po tom pitanju navikli smo da Vrkić pred izbore puno toga obeća, ali skoro ništa od toga ne ispuni. Drugi projekt je, odnosno kapitalna investicija vezana za kružni tok na zelenom polju, odnosno okretištu", rekao je predsjednik Kluba mladih HDSSB-a Tomislav Rašić.

Ni od ovoga i dalje ništa, unatoč obećanjima aktualne gradske vlasti, tvrde u HDSSB-u. Najavljuju kako će im, kada im sljedeće godine Osječani, u koaliciji sa svima koji u Osijeku žele radikalnu i ozbiljnu promjenu na bolje, te kapitalne investicije biti prioritet.

"Iduće godine očekujemo da se kao i prije 7 i pol godina, i prije 15 godina, u trenucima koji su zaista presudno važni za Osječane, Osječani ozbiljno razmisle je li budućnost ovoga grada u tome da šutimo, pokrijemo se ušima i očekujemo milost, ili je budućnost ovoga grada da ponovno glasno i jasno, argumentirano prema svim onim centrima moći koji donose odluke nastupimo tražeći sasvim drugačiju politiku, i nacionalnu i lokalnu prema gradu Osijeku", kaže Završki.

Osijek to doista zaslužuje i krajnje je vrijeme da se Osječani za budućnost Osijeka i pitaju, zaključuju u HDSSB-u.