Osječko-baranjska

''ISPUNITE OBEĆANJE O BESPLATNIM VRTIĆIMA''

HDSSB: Dogradonačelnice, dignite ruku kao što ste digli srednji prst!

Na davno, godinama staro obećanje vladajućih u Osijeku o besplatnim vrtićima podsjetili su danas iz HDSSB-a. Pozvali su osječku dogradonačelnicu da za besplatne vrtiće u Osijeku digne ruku kao što je onomad pokazala srednji prst.

HDSSB: Dogradonačelnice, dignite ruku kao što ste digli srednji prst!   FOTO:Republika.eu
Piše: Marin Ćurić / Republika.eu

Još uvijek je 640 kuna za cjelodnevni boravak ili 520 kn za poludnevnu boravak visoka cijena koju velika većina Osječana jako teško izdvaja za vrtić – izjavila je HDSSB-ova povjerenica za Višnjevac upravo ispred tamošnjeg novootvorenog dječjeg vrtića.

„Stoga pozivamo gospođu Žanu Gamoš, dogradonačelnicu Osijeka, da prva digne ruku jer smo bili svjedoci kako je njezin srednji prst podigao veliku većinu žena u Hrvatskoj, pa se isto tako nadamo da će podizanje njezine ruke u Gradsko vijeću potaknuti njezine kolege i kolegice da izglasaju besplatan vrtić i konačno poslušaju potrebe svojih sugrađana. Ovako!”, kaže povjerenica HDSSB-a za Višnjevac Ines Nikić.

Prije 13 godina iz Vrkićeve koalicije SDP-HNS-HSU najavili su kako će pri kraju prvog mandata osigurati besplatne vrtiće u Osijeku. Prošlo je više od 7 godina, besplatnih vrtića nema, podsjećaju iz HDSSB-a.

"Znamo da je kriza, da je pandemija, da je pred nama treći vjerojatno rebalans proračuna grada Osijeka, no činjenica je da su imali 7 godina da to ispune", rekao je povjerenik HDSSB-a za grad Osijek Ivica Završki.

A kako postići besplatnu uslugu vrtića? Rebalansom proračuna i novim proračunom za 2021. godinu umjesto da se vrlo velika gradska sredstva izdvajaju za projekte koji se sad otprilike privode kraju, a još nisu uvijek gotovi i pitanje je kada će biti, osigurajte novac za besplatne vrtiće – savjetuju iz HDSSB-a vladajućima.

Napravimo dakle konsenzus oko te jedne elementarne stvari. Hajdemo među tim demografskim mjerama, a grad Osijek nema puno mehanizama financijskih kako to riješiti, kako doista provesti neke ozbiljne demografske mjere, hajdemo provesti jednu koja je dobra a doista učinkovita, a to je da konačno ispune svoje obećanje o besplatnim dječjim vrtićima. To je rebalansom moguće, moguće je i u novom proračunu. Možemo to raditi u fazama, ali radimo to zajedno i konačno nekakvim konsenzusom", dodaje Završki.

A konsenzus se u Vijeću znao postići kada su ozbiljna pitanja u realizaciji – podsjeća Završki. Inače u Osijeku je 26 dječjih vrtića, a pohađa ih oko 2900 djece. Sve to u gradu koji od svih drugih većih hrvatskih gradova ima najnižu stopu nataliteta, najtežu demografsku situaciju i najniža  prosječna primanja po stanovniku. Stoga iz HDSSB-a pitaju: vodi li Grad Osijek uistinu pronatalitetnu politiku i može li ispuniti svoje obećanje?