Osječko-baranjska

JOŠ JEDNA SJEDNICA BEZ GRADONAČELNIKA

Komarci, mrak u ulicama i nova zapošljavanja kao glavne teme sjednice Gradskog vijeća Grada Osijeka

Malo stranačkih transfera, malo komaraca, malo mraka u osječkim ulicama uzrokovanog novom LED rasvjetom, pa onda malo i o mogućim novim zapošljavanjima u osječkoj gradskoj upravi – sve su to sastojci današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Osijeka. Ponovno u zgradi Vikarijata uz posebne epidemiološke uvjete i ponovno bez čelnog čovjeka grada.

Komarci, mrak u ulicama i nova zapošljavanja kao glavne teme sjednice Gradskog vijeća Grada Osijeka   FOTO:Republika.eu
Piše: Marin Ćurić / Republika.eu

Počelo je onim što nikome nije bilo iznenađenje – Neđeljko Knežević i Goran Mikan napustili su s jučerašnjim danom SDP i sada su nezavisni vijećnici. No, pojasnili su i  kako i dalje podržavaju gradonačelnika Vrkića. O stanju u SDP-u bili su vrlo otvoreni i jasno dali do znanja razloge za napuštanje stranke.

"Razlozi su nezadovoljstvo načinom vođenja stranke, da su osobni interesi ispred interesa stranke, dok pada rejting i na nivou države i u gradu Osijeku, to je manje važno, svi se bore za svoju promociju, svoje pozicije, za svoje interese, a stranka je nekako u drugom planu", rekao je nezavisni vijećnik Neđeljko Knežević.

"Ne želim uništavati ono što sam stvarao. Taj proces traje dugo godina, najveći krivci su oni koji vode stranku, oni koji su je vodili, a zapravo smo svi krivci i mi obični članovi koji smo im dozvoljavali da rade na uništavanju", rekao je nezavisni vijećnik Goran Mikan.

"O razlozima izlaska mislim da jedino mogu govoriti oni, a ja ću se držati onoga čega sam se do sada držao, da o takvim temama razgovaramo samo u stranci, jer bez obzira na stanje u SDP-u proteklih godina, ja nikada nisam izlazio sa izjavama prema medijima", komentirao je predsjednik GO SDP Osijek Boris Piližota.

A HDZ-ovci su na aktulanom satu krenuli žestoko. Prvo sa pitanjima o uvođenju LED rasvjete koja je zamračila dobar dio osječkih ulica, a na noge digla njihove stanovnike.

"Ono što mi od vas ovdje zahtijevamo i tražimo: kakav je to točno projekt koji ste vi nama pripremili, u koliko faza će se izvršiti, koje su to faze, koliko dugo će građani naših ulica biti u potpunom mraku i da nam pojasnite tko je projektant koji je projektirao projekt, jeste li njegove reference proučili, je li navedeni projektant iikada projektirao rasvjetu za veliki grad kao što je Osijek?", pitala je HDZ-ova Sanda Pašuld.

Novi Zakon o svjetlosnom onečišćenju na snazi je od prvog travnja prošle godine, odgovorio je dogradonačelnik. Nitko još ne provodi kazne za neodgovarajuću rasvjetu, jer još nije donesen pravilnik, jer se kazne penju i do 100 tisuća kuna.

"Morate znati da je upravo vaša Vlada donijela najstroži zakon o svjetlosnom onečišćenju gotovo u cijeloj Europi. O tome možete provjeriti na Googleu, provjeriti pa vidjeti što vam Google sve izbacuje. Morate biti svjesni da radimo po zakonu koji je donijela vaša Vlada, koja je trebala raspisati Pravilnik koji nije donijela. Što trebamo? Kršiti ga? Ne postupati po njemu?", odgovorio je Piližota.

Kada je završio Piližota, svoje su rekli i predstavnici tvrtki koje izvode projekt javne rasvjete. Vladajući nisu mogli izbjeći ni pitanje o trošku tretiranja komaraca i općenito obrane Osijeka od tih napasti.

"Jedan od razina ovog problema je i ugovorena cijena, iz koje je vidljivo da Grad Osijek hektar površine plaća 125 kuna, dok na primjer Vukovar plaća 50 kuna po hektaru. 1300 hektara u Osijeku je 97 500 kuna veća nego u Vukovaru", rekao je HDZ-ov Vinko Kuduz.

"U zadnjih 5 godina na području Slavonije radile su tri poznata aviooperatera iz Mađarske, Srbije i iz Osijeka. Tu su zatvorene mogućnosti bilo kakve direktne pogodbe, što pokazuju i druge cijene drugih gradova i drugih županija koje su ugovarale ovu uslugu. S tim da Grad Osijek racionalno postupa i koristi samu uslugu, ove godine je 7700 hektara tretirano iz aviona", odgovorio je pročelnik UO za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić.

Za govornicu je potom došao čovjek čiji zrakoplov komarce uništava. Nitko me ne pita kakvo je održavanje aviona, koliko to košta, imam li posadu, mehaničare, osiguranje. Od pojedinih graodnačelnika sam preko novina znao doznati da sutra krećemo u tretiranje – brutalno iskren bio je Miroslav Vlašić.

"Larcvidicno uništavanje iz aviona rade susjedi Srbi koji to rade već u 2,3,4, mjesecu. Kod nas nisu ni pokušali. Predlagao sam, ali uvijek sam bio odbijen. Kristić tvrdi da imamo 3 operatora koji rade u Hrvatskoj. Nije istina, imamo jednog, gledate u njega. Iz Mađarske je bio čovjek kojeg sam ja iznajmio i ja ga platio, ako imate drugu informaciju, dokažite mi, ja ću vam pokazati fakturu koju sam ja platio, a treći iz Novog Sada, firma koja je prošla na natječaju, što je bila njihova volja. Ja nemam ništa protiv. Zadnje 2 akcije su odbijene, isto od grada", rekao je Miroslav Vlašić (Biraj bolje).

"Analizu sezone naravno radit ćemo, nadamo se što skorije, ali u iščekivanju još 15-ak dana dok sezona i službeno ne završi. Pa ćemo o razmišljanjima, propustima, uzrocima i nekakvim posljedicama možemo pripremiti i izvješće za ovo Gradsko vijeće", odgovorio je Kristić.

Treći vrući krumpir današnje sjednice bila su zapošljavanja u gradskoj upravi. 

"Primjetio sam da gradonačelnik Vrkić očito planira samo u 2020. godini zaposliti novih 100 ljudi u gradskoj upravi, kao najviše plaćeni gradonačelnik u RH više od godinu dana nije bio na nijednoj sjednici Gradskog vijeća, dakle na svom radnom mjestu", počeo je vijećnik Kristijan Šimičić.

"A istovremeno se u Službenom glasniku Grada Osijeka očito ubrzano radi na sistematizaciji radnih mjesta i otvaranju prostora za novih 100 zapošljavanja. Konkretno, u Službenom glasniku grada od 03. kolovoza 2020. koje potpisuje Vrkić, u planu prijma za službu u 2020., navodi se da u gradskoj upravi fali 100 radnih mjesta, uredu gradonačelnika fali 6 djelatnika....", rekao je Kristijan Šimičić (Biraj bolje).

Iz Grada su podsjetili kako je Vrkić u svoja 2 mandata dosad smanjio gradsku upravu za oko 50 zaposlenih i pojasnili famozni Plan prijma.

"To što stoje slobodna radna mjesta ne znači da će ona biti popunjena. Ne znači da će za njih biti raspisan natječaj i ne znači da će Grad Osijek zaposliti toliki broj ljudi, koliko ste vi naveli, tih stotinjak koji stoje kao slobodna radna mjesta", rekla je pročelnica Ureda grada Marija Garić.

Dodajmo svemu ovome kako je većinom glasova donesen rebalans ovogodišnjeg gradskog proračuna, pročelnik za financije već najavljuje treći rebalans do kraja ove godine, a više o tome u Vijestima plus nakon ovih Vijesti. Od drugih tema izdvajamo vrlo moguću izmjenu akata o priznanjima grada kako bi se ona mogla preispitivati, pa bi tako primjerice, Davor Šuker tako mogao ostati bez svog priznanja počasnog građanina grada Osijeka. Isto tako, dravski Pješački most mogao bi uskoro nositi ime Ivice Feketea, jednog od najznačajnijih gradonačelnika Osijeka u povijesti, a koji ima glavnu zaslugu za podizanje ovog mosta.  Na kraju vijest kako je prošao prijedlog Rješenja o sklapanju Ugovora o projektu izgradnje Gospodarskog centra, željno iščekivanog višemilijunskog, osječkog projekta.