Republika TV

TISUĆE OSJEČANA JEDVA SPAJA KRAJ S KRAJEM

Rijeka ljubavi: hrana pred istekom roka i dalje se masovno baca u Osijeku

Pandemija je ove godine sva svjetla pozornice usmjerila na virus, no drugi problemi nipošto nisu nestali. Jedan od njih je glad i neimaština, i to u najvećem slavonskom gradu. Tisuće Osječana i dalje jedva spaja kraj s krajem, posao će sada još teže pronaći, pa im jedino ostaje ovisiti o donacijama kako bi prehranili sebe i svoju obitelj.

Piše: Branimir Suhić / Republika.eu

Red u Osijeku kakav se inače može vidjeti jedino prije kakve važne međunarodne nogometne utakmice, no ovoga puta građanima nije bilo do igara, već do kruha.

Desetljeće Humanitarna udruga Rijeka ljubavi svojim radom ne želi samo nahraniti tisuće siromašnih u gradu, već prije svega ukazati na taj problem, a koji bi barem dijelom mogao biti riješen tako da se hrana iz trgovačkih centara ne baca. Iako je po tom pitanju zaista učinjen napredak posljednjih godina, praksa je u Osijeku, kaže predsjednica udruge i dalje ista.

"Zašto inspekcije ne prođu? Vodič za bacanje hrane, doniranju ministarstva poljoprivrede točno objašnjava što se može, a da se ta hrana ne smije prodavati. Rekla sam da smo uputili trgovačkim lancima da hrana pred istekom roka, mi ne tražimo hranu koju možemo prodati, da ju doniraju", kaže predsjednica Humanitarne udruge "Rijeka ljubavi" Štefica Čučak.

Odgovor je, kaže, stigao samo s jedne adrese, s koje su kazali kako hranu pred istekom doniraju Caritasu. Trgovački lanci ovdje stvaraju profit, red je da nešto i vrate zajednici, smatra Čučak. Ponovno je izrazila i sumnju oko toga završava li dio donirane hrane u Osijeku kojim upravljaju druge humanitarne organizacije uopće na stolovima Osječana koji si ne mogu priuštiti ni jedan pošten obrok dnevno. Dijelit će u Rijeci ljubavi, zahvaljujući donatorima, među kojima je i nekoliko većih domaćih tvrtki, do kraja mjeseca pakete života.

"17 proizvoda, ali s tim ljudi ne mogu živjeti. Kome da to nacrtam, kome da to kažem? S kilom brašna, jedno ulje, jedna kila šećera, jedno pakovanje jaja, tijesta, to je za samca možda par dana, ali za obitelji, gdje ih je desetero, kaže gospođa Štefica, dođu kući oni od jedanput sve to pojedu. Nemam šta. Govori se o natalitetu, kod nas nema pada nataliteta. Ja sam imala 360 osnovnoškolaca, sad ih je 450. Imam tri obitelji s desetero djece", kaže Čučak.

Najviše nedostaje mlijeka, a nakon javne objave, nitko se osim osječke Kohorte, koja je prije nekoliko dana donirala sto litara, nije ni javio, pa stoga u udruzi ponovno mole Osječane neka pomognu svojim sugrađanima, od kojih su neki u velikoj nevolji.

"Imam recimo samohranog oca sa dvoje osnovnoškolaca, s njima svaki dan obilazi kontejner da kompletira ručak za sebe i djecu", ističe Čučak.

A za djecu su u Rijeci ljubavi osigurali čokolade koje idu uz podjelu paketa. Ističu i kako više nisu u mogućnosti voziti hranu starim i bolesnim korisnicima, jer je kombi vozilo stalno u upotrebi skupljanja donacija, pa stoga mole nekoga tko im može ustupiti vozilo dva dana u mjesecu na tri sata, ili neka se ti korisnici pokušaju dogovoriti sa susjedom ili rodbinom da im dođu po hranu.