Osječko-baranjska

IPAK SU OPTIMISTIČNI

Obrtnici očekuju pad prihoda i do 50% na kraju godine

Nakon nekoliko katastrofalnih mjeseci za obrtnike, a pogotovo ugostitelje u ožujku, travnju i svibnju zbog pandemije korona virusa, ljeto je ipak donijelo nešto veći promet. Iako je to još uvijek daleko od normalnog stanja, u Hrvatskoj obrtničkoj komori jesen očekuju uz dozu opreznog optimizma.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Dino Perković / Republika.eu

Od početka pandemije korona virusa u Hrvatskoj obrtnici u Osječko-baranjskoj županiji, baš kao i u ostatku zemlje bilježe pad prihoda. Koliko će on točno iznositi znat će se na kraju godine kada se rade završne bilance i porezne prijave, no već sada je evidentno kako će biti značajan.

"Definitivno će to biti, usuđujem se sada reći dosta, dosta, čak i na razini 50% što se tiče dobiti, odnosno dohotka. Međutim i općenito kao obrtnik, odnosno gospodarstvenik mogu reći da su aktivnosti još uvijek manje u odnosu na razinu iz prošle godine", kaže predsjednik HGK Osječko-baranjske županije Darko Knežević.

Dodao je kako su posljednjih mjeseci brojne obrtnike, a pogotovo one najmanje i najranjivije od potpune propasti ipak spasile vladine mjere, pa nije došlo do masovnog zatvaranja obrta od čega se strahovalo. No, u Komori upozoravaju i kako ove mjere nisu bile milostinja, već ulaganje u budućnost.

"Najgore je čuti kada netko kaže da je država ili Vlada dala nešto obrtniku. Ne, država je samo uložila u nešto kao dobar gospodarstvenik i očekuje od nas obrtnika da preživimo i da svoje obveze prema državi nadalje ispunjavamo dobro, odnosno da se proračun Hrvatske države puni i dalje", kaže Knežević.

Ovogodišnje ljeto ipak je donijelo kakav-takav predah od pandemije korona virusa, u psihološkom, ali i ekonomskom smislu, tako da mnogi sa strepnjom očekuju nadolazeću jesen, te potencijalni drugi val. No, ne i u Obrtničkoj komori, u kojoj su, kažu oprezno optimistični.

"Uvijek sam na neki način optimist, mislim da će se situacija stabilizirati. Ne daj bože da se produbi ova kriza s ovim nesretnim Covidom, ali mislim da se ona nikad neće vratiti na onu proljetnu razinu s obzirom da se mora živjeti. Morat ćemo biti svi odgovorni, ponašat se odgovorno, ako ne prema sebi, a onda prema drugima i mislim da će gospodarstvo na taj način funkcionirati", ističe Knežević,

Dodao je i kako očekuje da će gospodarska aktivnost na kraju godine biti manja za nekih 20-ak posto u odnosu na prošlu, no smatra kako će i na toj razini obrtnici ipak uspjeti opstati.