Osječko-baranjska

''SANIRAJTE MEGGLE KAO BRODOGRADILIŠTE''

HDSSB: 7 izgubljenih godina za Osijek i projekt Vrkić koji se Osječanima obio o glavu

Kako zadržati mljekarsku proizvodnju u Osijeku? Na čemu uštedjeti u gradskom proračunu i pomoći ugroženima? Na sve to svoje prijedloge dali su u osječkom HDSSB-u u kojem su se osvrnuli na posljednjih 7, kažu, poraznih godina vladavine Ivana Vrkića i onih koji su ga na vlast doveli i koji su grad u svakom pogledlu srozali na najniže razine.

Piše: Marin Ćurić / Republika.eu

Za priču sa Meggle mljekarom zna se mjesecima i nema tu iznenađenja, kažu u HDSSB-u, no iznijeli su i zanimljiv prijedlog.

"Ako se u Rijeci riječko brodogralište saniralo i sanira i novcem nas Osječana i Slavonaca, onda se vjerojatno i poneka firma i tvrtka tog tipa izuzetno važna, jer je finalizator, sanirati i u Osijeku. Zašto da ne? I riječko brodogralište i osječki Meggle, privatna su tvrtka", kaže povjerenik HDSSB-a za Grad Osijek Ivica Završki.

Prije 7 godina Osječani su za gradonačelnika izabrali Ivana Vrkića. Podržale su ga sve velike političke stranke, osim HDSSB-a. Bila je to koalicija protiv Krešimira Bubala i HDSSB-a. U međuvremenu, Ivan Vrkić postao je jedno od najomraženijih političkih lica u gradu i regiji, a što su pokazali i ovomjesečni parlamentarni izbori na kojima je njegovo ime zaokružilo svega 156 glasača.

Kažu u HDSSB-u, rezultati velike koalicije koja je Vrkića dovela na vlast, sada se vide. Nitko od onih koji su krenuli u projekt Ivan Vrkić, ne može se iskupiti od situacije u kojoj se Osijek danas nalazi. Dotukli su grad, doveli su ga u situaciju da će onaj tko iduće godine preuzme kormilo grada biti u jako teškoj situaciji.

"Osječane možeš jednom prevariti, možeš ih i 2 puta prevariti, ali treći put ih ne možeš prevariti. Nedvojbeno je, ako se sjećate Kramarića, i on je svoj zadnji mandat sa siboličkom podrškom od 1 ili 2%. Preteška je situacija je u ovom gradu, prekompleksna i složena da bi ljudi doista trajno povjerovali nekim lažnim obećanjima, a ovo je bila samo hrpa lažnih obećanja, dakle 7 izgubljenih godina, rekli su "Nemojte se inatiti", nisu se inatili, evo rezultata", kaže Završki,

Grad je imao povijesnu šansu u ovih 7 godina preokrenuti negativne trendove koji u njemu traju još od kasnih osamdesetih – dodaje Završki.  Osim mjera pomoći tvrtkama, drugih mjera nema na vidiku, a u proračunu postoji cijeli niz stavki koje su se mogle iskoristiti i osmisliti daljnje mjere za rebalans i pomoći najugroženijim dijelovima osječkog stanovništva i gospodarstva – kaže Završki.

"Gradsko vijeće košta građane Osijeka 2 milijuna i 900 tisuća kuna godišnje. Gradski vijećenici su se svi već odavno mogli odreći svojih naknada pa recimo uštedjeti milijun kuna i tih milijun kuna se isto moglo podijeliti bez ikakvih problema. Danas kada slušate neke dušebrižnike koji kažu "Hajmo pomoći Osječanima", odrecimo se onda svi te najbalalnije stvari, dakle vijećničke naknade ili naknade u upravnim ili nadzornim odborima", kaže Završki te dodaje:

"Nešto više od 2 milijuna i 200 tisuća je otišlo dodatnih sredstava je otišlo za gradska poduzeća. Za sanaciju gradskih poduzeća. Pa stisnite i vi malo, taj UNIKOM i svi ostali, stisnite i vi malo svoje poslovanje, uklopite se u situaciju koja je blago rečeno vrlo teška, a ta sredstva se onda itekako mogu iskoristiti za one u Osijeku kojima ona puno više trebaju."

Gospodarskim subjektima i najugroženijim Osječanima koji su ostali ili će ostati bez posla i kroz državne programe ne mogu pronaći trajnije rješenje za svoju egzistenciju, grad itekako može pomoći, bez obzira što oni tvrdili – zaključuju u HDSSB-u.