Politika

KOME POVJERENJE, A KOME KAZNA?

Župan Anušić u Osječko-baranjskoj županiji dobio najviše glasova, Bubalo bolji od Vrkića

Još jedni parlamentarni izbori su iza nas. Po mnogo čemu drugačiji od onih 2016. godine. Neke stranke potpuno su nestale, a neke nove zasjale ne političkom nebu. U 4. izbornoj jedinici u koju pripada Osječko-baranjska županija, mnogi su se zasigurno neugodno iznenadili, a neki i razveselili glasovima Slavonaca i Baranjaca. Evo kako to izgleda u brojkama i kome su stanovnici ravnice dali svoje povjerenje, a koga su kaznili uskrativši im glasove.

Rezultati IV. izborne jedinice   FOTO:DIP
Piše: Antonija Tomasović / Republika.eu

Iz IV. izborne jedinice koju uz Osječko-baranjsku čini i Virovitičko- podravska županija u saborske klupe sjest će 14 zastupnika i to 8 iz HDZ-a, 3 iz Restart koalicije i 3 iz Domovinskog pokreta.

U postotcima HDZ je odnio uvjerljivu pobjedu s 44, 03 posto glasova, Restart koalicija druga je s 20,48, a Domovinski pokret s 16, 56 posto glasova.

Most i HNS bili su blizu, ali u Osječko-baranjskoj županiji ipak nisu uspjeli prijeći izborni prag.

Kada se gleda prema glasovima birača uvjerljivo ih je najviše dobio aktualni župan Ivan Anušić koji je osvojio 23.679 glasova. Uz njega, na listama su bili i aktualni gradonačelnik Osijeka i njegovi zamjenici. Od njih je na području Osječko-baranjske županije, a na HNS-ovoj listi gradonačelnik Ivan Vrkić osvojio 201 glas, zamjenica Žana Gamoš na istoj listi dobila je 397 glasova, a dogradonačelnik Boris Piližota ispred liste Restart koalicije 2 133 glasa.

PROČITAJTEPogledajte što građani Osijeka kažu o rezultatima izbora...

Kada se pogleda sam grad Osijek i ovdje je uvjerljivo najveći broj glasova dobio Anušić, 8.601, gradonačelnik Vrkić dobio je 156 glasova, Gamoš 308, a Piližota znatno više – 1.474 glasova Osječana. Zahvaljujući njima bio je i treći po broju glasova na listi Restart koalicije, ali to nije bilo dovoljno kako bi ušao u Hrvatski sabor.

Zanimljivo je napomenuti da je od aktualnih gradskih čelnika u Osijeku više glasova dobio bivši osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, njih 1518 i to na listi Škorinog Domovinskog pokreta. U IV. izbornoj jedinici Bubalo je dobio 3 504 glasa, a što mu je omogućilo ulazak u Sabor.

Kada su ostali gradovi Osječko-baranjske županije u pitanju, većina gradonačelnika nije bila na listama, a oni koji jesu dobili su relativno dobru potporu sugrađana.

Tako je na listi HDZ-a, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić u svom gradu dobio 1 393 glasa, a gradonačelnik Belišća Dinko Burić 1208 glasova čime je i u samom gradu Belišću, ali i IV. izbornoj jedinici dobio ukupno najviše glasova na HNS-ovoj listi, i da je ova stranka prešla izborni prag Burić bi išao u Sabor jer je za veliki broj glasova prestigao nositelja liste Ivana Vrdoljaka.

Sudeći prema iznesenim podacima gubitnikom ovih izbora mogao bi se proglasiti HNS koji, unatoč tome što u Osijeku ima ljude na čelnim pozicijama, nije prešao izborni prag.

PROČITAJTEKoja je budućnost SDP-a i RESTART koalicije?

I tako je Osječko-baranjska županija dala svoj sud, a ako su, kako to mnogi tvrde, parlamentarni izbori test za lokalne, jasno je da su neki na tom ispitu itekako pali i pitanje je hoće li do nagodinu, kada slijede lokalni izbori, nešto uspjeti promijeniti.

Uz to, Slavonci i Baranjci pokazali su da nisu ovce za šišanje i ovoga puta su kaznili one koji njihovoj ravnici nisu donijeli ništa dobroga, nagradili one koji su ipak nešto radili, te dali priliku i onima koji su do sada nisu obnašali vlast, ali su obećali neke bolje godine. 

Jesu li dobro procijenili ili pogriješili pokazat će se u naredne 4 godine.