Politika

PALE I TEŠKE RIJEČI

Raspušten 9. saborski saziv, Hrvatska dobila prvu glavnu državnu odvjetnicu

Deveti saziv Hrvatskog sabora od neovisnosti, završio je svoj rad. Sabor je u ponedjeljak poslijepodne donio odluku o svom raspuštanju.

Sabornica   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Od potrebnih 76, za tu je odluku glasovalo 105 zastupnika, suzdržanih je bilo četiri, protiv osam.  

Na potezu je sada predsjednik Republike Zoran Milanović koji treba odrediti datum parlamentarnih izbora.

Izbori se moraju održati u roku od 30 do 60 dana od dana raspuštanja, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja.

Hrvatski sabor u ponedjeljak je većinom zastupničkih glasova (79 'za', 41 protiv), izmijenio Državni proračun za ovu godinu, odbivši prije toga sve amandmane koji je na izmjene podnijela oporba.

Sabor izmijenio Državni proračun za ovu godinu

Rebalansom se ukupni prihodi smanjuju se za 23,2 milijarde kuna i iznosit će oko 122 milijarde, dok ukupni rashodi ostaju na 147,3 milijarde kuna.

Pad proračunskih prihoda posljedica je mjera poduzetih u borbi protiv koronavirusa, odgode odnosno djelomičnog ili potpunog oslobođenja od plaćanja poreza i doprinosa, kao i pada gospodarske aktivnosti. 

BDP će u ovoj godini, procjena je Vlade, pasti za 9,4 posto, proračun je, pak, rađen uz projekciju da će gospodarski rast biti 2,5 posto.   

Izmjene, odnosno rebalans Državnoga proračuna, uzeo je u obzir i zadnje raspoložive podatke o prihodima proračuna.

Zbog učinaka epidemije koronavirusa, sredinom travnja zabilježen je efekt kojega se do sada u resoru financija ne sjećaju - više od dva tjedna travnja prihod od PDV-a je ne samo bilježio smanjenje, nego je u apsolutnom iznosu imao negativan predznak, što znači da je povrat PDV-a bio veći od prihoda od tog najizdašnijeg poreznog prihoda države. 

Situacija se do kraja travnja popravila, no samo u travnju zabilježen je pad poreznih prihoda za 43,2 posto u odnosu na isto vrijeme lani, a doprinosi u minusu oko 20 posto. 

Rebalansom su prihodi od poreza planirani u iznosu od 66 milijardi kuna, što je 18,1 milijardu kuna manje nego li je bilo planirano originalnim proračunom.

Vlada je najsnažnijom porukom rebalansa označila zadržavanje rashoda na 147,3 milijarde kuna, unatoč pritiscima da se povećaju.

Najveći nominalni pad proračunskog iznosa rebalansom će osjetiti ministarstva mora, zaštite okoliša, znanosti te gospodarstva.

Jedini dobitnici su Ministarstvo rada kojem je iznos povećan za 4,75 milijardi kuna, Ministarstvo zdravstva (raste za 93,7 milijuna) te Ministarstvo poljoprivrede (rast za 47,5 milijuna).

Hrvatska dobila prvu glavnu državnu odvjetnicu

Hrvatska je u ponedjeljak dobila prvu glavnu državnu odvjetnicu, budući da je Hrvatski sabor na tu dužnost, na četiri godine, imenovao Zlatu Hrvoj Šipek.

Za njen izbor glasovalo je 80 zastupnika, 40 ih je bilo protiv.

Čestitam joj i želim uspjeh u radu, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Za Hrvoj Šipek Vlada se odlučila nakon razgovora sa šestero kandidata koji su se javili na raspisani poziv.

Njenim izborom popunit će se čelno mjesto u DORH-u upražnjeno od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika nakon otkrića da je zatajio svoje članstvo u masonskoj loži.

Hrvoj Šipek je godinama vodila građanski odjel DORH-a i ima veliko znanje u građanskim predmetima.  U DORH-u je od 2000. godine, a u njega je došla pripajanjem dotadašnjeg Državnog pravobraniteljstva. Prije dolaska u DORH radila je u javnom pravobraniteljstvu u Karlovačkoj županiji.

U dva navrata bila je birana za predsjednicu DOV-a, predaje na Pravosudnoj akademiji, autorica je više stručnih radova i bila je članica brojnih radnih skupina za izradu zakona. Specijalizirana je za arbitražne postupke.

Sabor je Ivanu Jakir-Bajo, glavnu državnu rizničarku i pomoćnicu ministra financija, imenovao novom viceguvernerkom Hrvatske narodne banke (HNB), tu dužnost preuzima 1. srpnja.

Zdravka Vukića imenovao je ravnateljem Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), a Igora Vulju zamjenikom ravnatelja Agencije.

Od iduće godine nacionalna naknada od 800 kuna za starije

Hrvatski sabor u ponedjeljak je uskratio podršku oporbenim zakonskim prijedlozima, izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju Silvana Hrelje (HSU) i Zakonu o transparentnosti troškova u obavljanju javnih dužnosti Kluba zastupnika Mosta.

Hrelja je zakonskim izmjenama predložio povećanje cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnoga proračuna s 1939 na 2340 kuna za samca, odnosno s 1516 na 1830 kuna po članu domaćinstva.

Most je pak svojim prijedlogom želio omogućiti javnu objava svih troškova političara u obavljanju javnih dužnosti po uzoru na slične registre u Irskoj i Kanadi.

Teške riječi između Marasa i Jandrokovića

Teške riječi pale su u ponedjeljak, uoči glasovanja o rebalansu Državnog proračuna između SDP-ovog zastupnika Gordana Marasa i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Nakon što saborska većina nije prihvatila ni jedan od njegovih 120 amandmana na rebalans, kojima je tražio i obnovu Zagreba kojeg je pogodio potres,  Maras je vladajućima poručio da su izdali Zagreb, a Jandrokoviću na stol stavio crvenu zaštitnu kacigu.

„Jednako ste primitivni i nepristojni kao i vaš predsjednik, molim Vas da se maknete“, rekao je Jandroković Marasu koji je ispred njegova stola stajao sa transparentom na kojemu je pisalo Izdali ste Zagreb i govorio nešto što se nije čulo.

Ovo što se događa je neprimjereni Marasov igrokaz, on namjerno provocira ne bih li pozvao stražu da ga izbaci, ali ja to neću učiniti, a želim da, neovisno o razlikama, pristojno odradimo posao, kazao je predsjednik Sabora, dok je Maras nastavio stajati s transparentom govoreći pritom nešto što se nije čulo.

Jandroković ga je u jednom trenutku pozvao da javno kaže gdje stanuje, u Novom Zagrebu ili u sjevernom dijelu Zagreba? Skrivate gdje stanujete, promijenili ste boravište, a niste prijavili u kartici, prozvao je Marasa, ustrajavajući da ga neće izbaciti iz sabornice.

„Neću ga izbaciti, ostavit ću ga da stoji, zauvijek, još ćemo mu i fotelju donijeti“, izjavio je.

Marasa, koji je ustrajavao da je Sabor prije raspuštanja trebao donijeti zakon o obnovi Zagreba od potresa, upitao je koliko je on sam uplatio za stradale. Koliko ste dali od sebe, recite da ljudi čuju, koliko je uplatila vaša stranka,  HDZ je uplatio 1,1 milijun kuna, rekao je Jandroković i Marasa prozvao da nije dao ništa „jer nule daju nule“.

Vrijeđali ste zastupnika, a brigu za Zagreb nazvali ste primitivizmom, spočitnula je Jandrokoviću Sabina Glasovac (SDP)-

Vaše je ponašanje ispod svake razine, ko cendravac se dovikujete s Marasom, poručio mu je Saša Đujić dok mu je predsjednik kluba SDP-a Arsen Bauk rekao da je njegova odgovrost veća nego Marasova.

Oporbeni zakoni bez podrške

Hrvatski sabor u ponedjeljak je uskratio podršku oporbenim zakonskim prijedlozima, izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju Silvana Hrelje (HSU) i Zakonu o transparentnosti troškova u obavljanju javnih dužnosti Kluba zastupnika Mosta.

Hrelja je zakonskim izmjenama predložio povećanje cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnoga proračuna s 1939 na 2340 kuna za samca, odnosno s 1516 na 1830 kuna po članu domaćinstva.

Most je pak svojim prijedlogom želio omogućiti javnu objava svih troškova političara u obavljanju javnih dužnosti po uzoru na slične registre u Irskoj i Kanadi.