Gospodarstvo

"EPIDEMIOLOŠKI RIZIČAN DAN"

Trgovci najavljuju otkaze zbog zabrane rada nedjeljom

HUP traži da se trgovinama omogući rad nedjeljom. Poslodavci kažu da će morati otpuštati radnike, a traže i ukidanje jednosatne pauze za dezinfekciju trgovina. Napominju da takve mjere ne vrijede za hotelijere i ugostitelje.

Ilustracija   FOTO:Cropix
Piše: Republika.eu / Novi list

Nacionalni Stožer civilne zaštite na današnjoj konferenciji za novinare upitan je za komentar njihovih najava i problema koje su iznijeli.

Već smo komunicirali s javnosti i poslodavcima oko toga zašto je nedjelja stavljena kao neradni dan, jer smo produžavanjem radnog vremena kroz tjedan dobili daleko veći broj radnih sati i dvije smjene.

Zbog toga smo htjeli s druge strane vage, na kojoj balansiramo svaki dan i nastojimo popuštati gospodarske i aktivnosti naših građana te spriječiti virus da se širi, malo rasteretiti tu mobilnost.

Petak je upravo taj dan, a ne nedjelja

Nedjelja je upravo taj dan kad su ljudi kod kuće, ne rade i onda mogu duže vremena i više boraviti u trgovinama i shopping centrima.

Zato smo smatrali da bi upravo nedjelja trebala biti taj dan koja će izbalansirati onih 24 sata novog radnog vremena koje smo proveli kroz tjedan.

Tražili smo od APIS-a da temeljem fiskalnih računa kažu koji je to dan kad se najviše prodaje i dobili smo informaciju da je to petak, kao i da su svi rekordi prodaje zadnjih godina postignuti petkom. Prema tome ta tvrdnja da je nedjelja neradni dan ne stoji.

 

OPŠIRNIJE: Novi list