Gospodarstvo

HRVATSKA UDRUGA POSLODAVACA

U Zakon o radu hitno uvesti odredbu o izvanrednom stanju

Prvog dana relaksacija mjera i uoči sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća, Hrvatska udruga poslodavaca uputila je poziv socijalnim partnerima za razgovore o hitnim izmjenama Zakona o radu.

Piše: Media Servis

Smatraju da je zbog pandemije korona virusa došlo do prekida rada koji nije uzrokovan krivnjom poslodavca, niti krivnjom radnika pri čemu imamo prisilnu obustavu poslovanja bez ikakvih prihoda i/ili smanjenje prihoda, stoga nije moguće od strane poslodavaca ispuniti sve ugovorne obveze iz radnih odnosa. HUP smatra da nije vrijeme za dramatično povećanje broja nezaposlenih.

​''Mjere pomoći koje je Vlada osigurala u dva kruga za hrvatske poduzetnike i radnike pomogle su prevladati prvotni šok uslijed naglog zaustavljanja svih aktivnosti u gospodarstvu. Sada je vrijeme kada poduzetnici moraju prevladati sve negativne posljedice, a Zakon o radu ne poznaje izvanredne okolnosti i to moramo promijeniti. U svibnju ističu paketi mjera Vlade, a to ne znači da će se okolnosti za gospodarstvo promijeniti još najmanje tri mjeseca. Ne može se očekivati da će poslodavci moći zadržati istu razinu plaća u svim djelatnostima kao i prije krize. Do jeseni moramo početi pokretati gospodarski kotač i nitko ne može garantirati kako će s epidemiološkog stajališta izgledati to doba godine. Definicija izvanrednih okolnosti mora postojati'', rekao je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić. U takvim uvjetima smanjenih prihoda i povećanih troškova mnoge će se kompanije naći pred izazovima kako zadržati radna mjesta i osigurati uvjete za nastavak poslovanja. Kako se radi o iznimci, dakle, samo u slučaju izvanrednih okolnosti uslijed kojih se u pravilu spašava od „propasti“ poslovanje i opstanak nekog subjekta, adekvatna izmjena, odnosno, lakše uređenje materijalnih prava trebalo bi biti omogućeno već po samoj definiciji zakona.

''HUP traži da se na jednostavniji način uredi područje materijalnih obveza poslodavca prema radnicima u uvjetima smanjene poslovne aktivnosti, odnosno izvanrednim okolnostima. No isto tako, moramo biti svjesni da postojeći Zakon o radu i prije ove krize nije odražavao niti pratio nove oblike rada. „Prisilno“ brza digitalizacija i rad od kuće uslijed pandemije samo su dodatno argumentirali što HUP više godina ukazuje. Radno zakonodavstvo, povrh izvanrednih okolnosti, mora pojednostaviti administrativna rješenja kod sklapanja ugovora o radu, prijavljivanja radnika, evidencija radnog vremena, promjene poslova i mjesta rada, evidentiranja učinaka. Potrebo je bolje definirati rad na izdvojenom mjestu rada, mogućnost jednostavnijeg zapošljavanja, ali i raskida ugovora o radu što je posebno važno za male i mikro tvrtke čija opstojnost ovisi o doprinosu svakog zaposlenika'', ističe Majetić.