Osječko-baranjska

OSJEČKI HDSSB

Osijek ne treba ''kozmetički'' rebalans gradskog proračuna!

"Grad Osijek zatečen je trenutnom pandemijom Corona virusa u već postojećoj teškoj gospodarskoj i demografskoj krizi. Kao jedina dosljedna i principijelna oporba ovoj gradskoj vlasti, upravo u danima pandemije, obvezni Osječane i slavonsku i hrvatsku javnost ponovo podsjetiti na činjenicu da je iza nas sedam izgubljenih godina koje su se mogle neusporedivo bolje iskoristiti za gospodarski pa time i demografski oporavak našeg grada . Posebno su te godine izgubljene za one, a broje se u tisućama, koji su zbog opće besperspektivnosti privremeno ili trajno, trbuhom za kruhom, napustili Osijek", kažu u HDSSB-u u priopćenju za javnost.

Kuhačeva 9   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Grad Osijek  zatečen je  trenutnom pandemijom Corona virusa u već  postojećoj teškoj gospodarskoj i demografskoj krizi. Kao jedina dosljedna i principijelna oporba ovoj gradskoj vlasti, upravo u danima pandemije, obvezni Osječane i slavonsku i hrvatsku javnost  ponovo podsjetiti na činjenicu da je iza nas sedam  izgubljenih godina koje su se mogle neusporedivo bolje iskoristiti za gospodarski  pa time i demografski oporavak našeg grada . Posebno su te godine izgubljene za one, a broje se u tisućama, koji su zbog opće besperspektivnosti privremeno ili trajno, trbuhom za kruhom, napustili Osijek

Kriza uzrokovana pandemijom globalan je problem no najteže pogađa najslabije. Uz državne mjere kojima se  pokušavaju u što većoj mjeri ublažiti izuzetno negativne posljedice pandemije, i gradovi imaju i te kakvu obvezu pomoći svojim najugroženijim sugrađanima. U Hrvatskoj se samo do kraja ovog mjeseca očekuje  trideset tisuća nezaposlenih. A u Slavoniji i Osijeku gdje je i do sada ta stopa bila najveća-trendovi su još dodatno zabrinjavajući! Pozivamo i tražimo od gradskih čelnika i vlasti da ovu situaciju konačno shvate  ozbiljno. Da i njima i nama i ova zadnja godina ne bi bila izgubljena. Jasno je da zato rebalans gradskog proračuna ne smije biti samo „ kozmetika“.  Potpora Grada u vidu jednokratne pomoći malim poduzetnicima od po 1.000,00 kn po zaposleniku treba biti samo prva u nizu mjera  a ne jedina mjera jer drugi hrvatski gradovi već danas donose brojne druge mjere. U proračunu od 812.800.000,00 kn. 5,5 milijuna kn. koje Grad Osijek predviđa za ovu namjenu- samo su kap u moru. I zato tražimo ozbiljan rebalans gradskog proračuna koji će do kraja ove godine težište staviti upravo na pomoć  onima koji su već ostali bez posla ili im to vrlo brzo prijeti. To  znači žurno donošenje hitnog akcijskog plana kojim bi gospodarsku recesiju uzrokovanu epidemijom prebrodili sa što manje posljedica. To  minimalno znači:

1. hitno smanjiti rashode gradskog proračuna kako bi se stvorile financijske pričuve kao pomoć građanima i tvrtkama,

2. obustaviti svako novo zaduživanje ( podsjećamo na nedavno novo zaduženje od cca. 100.000.0000,00 kn!),

3. zabraniti nova zapošljavanja u gradskim službama i tvrtkama u vlasništvu grada,

4. osigurati barem za razdoblje od šest mjeseci oslobađanje plaćanja zakupnine malim poduzetnicima i udrugama,

5. osloboditi građane plaćanja komunalne naknade najmanje tri mjeseca, a najugroženije do kraja godine,

6. osigurati pomoć i novo nezaposlenima i dodatne poticaje gospodarskim subjektima koji su najteže pogođeni posljedicama krize.

Konačno, kao moralni čin, tražimo od svih gradskih vijećnika, bez obzira bili uz vlast ili u oporbi ( ukoliko oporbe, osim HDSSB-a uopće ima, što sumnjamo) da se odreknu svojih vijećničkih naknada, članovi Nadzornih odbora i vijeća svojih naknada, a gradski čelnici  barem trećine svojih plaća, do kraja mandata, čime bi baš oni  počeli smanjivati gradske rashode. Nadamo se da im naknade nisu  prvenstveni motiv zašto se bave politikom? Možda u  okruženju, u kojem su i oni i članovi njihovih užih i širih obitelji odavno egzistencijalno osigurani, problemi ljudi koji ostaju bez kruha i budućnosti nisu najveći gradski problemi, no mislimo da većini Osječana itekako  mogu biti.

Pozivamo naše sugrađane da ostanu doma, drže socijalnu distancu i čuvaju i svoje i tuđe zdravlje. Epidemija će , nadamo se brzo, jenjavati  i iako su pred Osijekom možda teški dani- želimo vjerovati da ih svi zajedno možemo ublažiti  i konačno preokrenuti sve negativne trendove!", stoji u priopćenju koje potpisuje povjerenik HDSSB-a za Grad Osijek Ivica Završki.