Tech

HAKOM UPOZORAVA

Ne nasjedajte lažima, nema povezanosti 5G tehnologije i širenja virusa

Ne postoji znanstveno i stručno utemeljena veza između 5G tehnologije i širenja koronavirusa, upozorili su u petak iz HAKOM-a, poručujući javnosti i da ne nasjeda na lažne vijesti i fotografije koje se oko toga objavljuju putem društvenih mreža i medija.

Ilustracija   FOTO:mohamed Hassan / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

"U posljednje vrijeme svjedočimo širenju vijesti o 5G tehnologiji putem društvenih mreža i medija koje nisu ni znanstveno niti stručno utemeljene. Ne postoji znanstveno i stručno utemeljena veza 5G tehnologije, kao niti bilo koje od prethodnih generacija (2G, 3G i 4G), sa širenjem koronavirusa", ističu iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Naglašavaju i kako u današnje vrijeme, pogotovo sada u krizi zbog pandemije koronavirusa, elektroničke komunikacije,  naročito pokretne/mobilne, omogućavaju rad od kuće, online nastavu, kontakte s liječnicima, obitelji i prijateljima te koordinaciju hitnih službi, stožera civilne zaštite i ostalih koji se brinu o sigurnosti i zdravlju.

I nakon nedavnog potresa u Zagrebu, za sve koji su morali privremeno ili trajno napustiti svoje domove, mobilne komunikacije bile su jedini način komunikacije. No, kako su mnogi objekti znatno oštećeni i zahtjevaju sanaciju, a zbog čega su sa njih morali biti uklonjeni i postavljeni antenski sustavi baznih postaja za mobilne mreže, kapaciteti mreža su smanjeni u pojedinim dijelovima grada.

Fotografije antenskih sustava baznih postaja iz centra Zagreba, koje ovih dana 'kruže' internetom, predstavljaju upravo te sustave koji su morali biti uklonjeni sa zgrada oštećenih potresom i primjer su lažnih vijesti povezanih s 5G tehnologijom, kažu iz HAKOM-a

U Hrvatskoj se 5G tek testira

U Hrvatskoj se trenutačno vrše isključivo (i samo) testiranja funkcionalnosti 5G tehnologije u frekvencijskom pojasu 3,6 GHz, ističu iz HAKOM-a.

Za ta su testiranja sva tri mobilna operatora tražila privremene dozvole, koje im je HAKOM izdao, primjerice za potrebe tehničkog ispitivanja 5G tehnologije na područjima Grada Zagreba, uključujući područje gradova Samobora i Svete Nedelje te Zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman, kao i gradova Osijeka, Rijeke, Splita, Dubrovnika, Hvara, Novalje, Jastrebarskog, Raba i Bjelovara te otoka Krka.

"Prije početka rada bilo koje bazne postaje, operatori su dužni prijaviti sve tehničke parametre koji se provjeravaju i utvrđuje se radi li bazna postaja u skladu s propisima. HAKOM kao neovisni regulator uvijek provjerava usklađenost postavljenih baznih postaja s dopuštenim razinama elektromagnetskih polja (EMP) propisanim pravilnikom Ministarstva zdravstva. Ako u postupku provjere pojedine bazne postaje postoji sumnja da te razine nisu u skladu s dopuštenima, HAKOM za tu postaju provodi dodatna kontrolna mjerenja na terenu", iznose iz HAKOM-a.

Napominju da niti jedna bazna postaja ne smije raditi ako se time prekoračuju dozvoljene razine.

Mjerenja EMP-a obavljaju se i temeljem opravdanih zahtjeva građana, a svi rezultati mjerenja javno objavljeni u sklopu GIS portala na internetskim stranicama HAKOM-a.

O utjecaju 5G na zdravlje ljudi iznose i stajalište Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je objavila da se uz poštivanje postojećih međunarodnih preporuka za ograničenja razina elektromagnetskih polja ne predviđa utjecaj 5G na javno zdravlje.

"Propisane granične vrijednosti u RH strože su od međunarodnih te su za javna područja dodatno smanjena 2,5 puta ako je u pitanju jakost električnog polja, odnosno 6,25 puta ako se promatra gustoća snage", ističu iz HAKOM-a.

Poručuju također da će i dalje nastaviti dosljedno provoditi kontrolu uporabe radiofrekvencijskog spektra. 

"Dodjela radiofrekvencijskog spektra za 5G i komercijalno pružanje 5G usluga očekuje se tek u idućem razdoblju", zaključuje se u priopćenju HAKOM-a, iz kojeg najavljuju da će to pravovremeno komunicirati javnosti.