EU

PIVO SE NE GOMILA

Zatvoreni barovi, otkazani koncerti, nema nogometa... Pivovare strahuju od gorkog ljeta

Zatvoreni barovi, otkazani koncerti, nema nogometa... Europske pivovare, velike i male, strahuju od katastrofalnog pada prihoda u mjesecima koji dolaze.

Ilustracija   FOTO:AIAC Interactive Agency / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

"Kad je vani lijepo, prodajete pivo", kaže Maxime Costilhes, predsjednik francuske udruge pivara. 

Francuska je poznata po vinima, ali prodaja piva zadnjih je godina u velikom porastu. 

Čak i dominantne europske pivovare već trpe udarce od toga što nema prodaje piva u barovima i restoranima, ali zbog niza otkazanih ljetnih festivala, koncertnih turneja i drugih događaja u toplijim mjesecima najgore im tek slijedi. 

Nizozemski div Haineken već bilježi dva posto pada prodaje u prvom ovogodišnjem kvartalu. "Još veći negativan utjecaj očekujemo u drugom tromjesečju", priopćili su iz tvornice. 

Najveća njemačka pivovara Radeberger upozorava da kupovanje piva u supermarketima za kućnu upotrebu ne može ni izbliza nadoknaditi goleme narudžbe profesionalaca. 

"Pretpostavljamo da se situacija neće popraviti u predstojećim tjednima", kazala je njezina glasnogovornica.

Njemački dužnosnici čak razmatraju odgodu najveće njemačke pivske 'fešte', minhenskog Oktoberfesta. Organizatori kažu da će o tome odluku donijeti u lipnju. 

Pivo se ne gomila

Bruno Torres, jedan od francuskih proizvođača 'craft' piva kaže da kriza s koronavirusom nije ništa manje od katastrofe. 

On inače proizvodi 560 hektolitara piva godišnje, a sada mu nitko ne kupuje ništa. Ima još nešto na računu od prošlogodišnje dobiti pa kaže: "Ako ovo završi do travnja, bit ću okej. Ali ako ne, bit će jako teško". 

Costilhes ne želi nagađati koliko će manjih pivovara bankrotirati, "ali je već sad sigurno da konzumacija alkohola u karanteni ne raste". 

"Pivo nije među onim proizvodima koje ljudi gomilaju kad su zatvoreni", dodao je. 

Pijte bezalkoholno

Njemačke pivovare bi se također mogle suočiti s masovnim otpuštanjem radnika, rekao je Holger Eichele, predsjednik njemačkog saveza proizvođača piva. 

U ožujku je prodaja bila 9,4 posto niža u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 

I izvoz opada. Nijemcima su dva najveća strana tržišta, kinesko i talijansko koja zajedno konzumiraju više od pet milijuna hektolitara njemačkog piva, a obje su zemlje bile teško pogođene covidom-19. Pad izvoza početkom travnja iznosio je golemih 58 posto. 

Ipak, neke njemačke pivovare, poput bavarskog Volkacha, pozivaju potrošače da kupuju bezalkoholno pivo. 

"Alkohol dajemo ljekarnama i bolnicama u regiji" kako bi proizvodile dezinficijens za ruke, izjavila je direktorica Caroline Dull.