Politika

PET GODINA PANTOVČAKA

Rezimirali smo pet godina mandata Kolinde Grabar-Kitarović

Svega tri dana ostala su do kraja mandata predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Saželi smo što je obilježilo predsjedničinih pet godina na Pantovčaku, a provjerili smo i kako građani i struka ocijenjuju njezin rad.

Rezimirali smo pet godina mandata Kolinde Grabar-Kitarović   FOTO:Ante Cizmic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Izmiještanje Ureda predsjednice po cijeloj zemlji, više od 100 inozemnih putovanja, sastanci sa svjetskim čelnicima, nekoliko neispunjenih obećanja i brojni gafovi. Tako bismo mogli rezimirati punih pet godina predsjednice na odlasku Kolinde Grabar-Kitarović...

"Ne dam da nam itko kaže da Hrvatska neće biti prosperitetna i bogata jer bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama Europske unije i svijeta. To vam obećajem ovdje večeras", obećala je predsjednica u noći izborne pobjede.

No, ima tu još toga. Grabar Kitarović je maknula Tita s Pantovčaka, u Zagreb je dovela srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, u Rusiji je postala svjetska zvijezda, penjala se na pozornicu kazališne predstave, branila je policijsku silu nad migrantima, davala je intervju pred ogradom američke Bijele kuće, a njezin odabir društva bio je sporan velikom dijelu građana.

"Ako su osuđeni, onda ću gospodinu Bandiću nositi kolače ili što je već dopušteno u zatvor." Često je naglašavala svoje domoljublje...

"Moram vam reći da me gotovo grizla savjest. Najradije bih bila uhvatila pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u mecima." A strano joj nije bilo niti stati pred mikrofon:

Kritizirala je političare, ali i Vladu... Upozoravala je na sporost pravosuđa, korupciju na svim razinama te nedostatak vizije i projekata...

"Mi jednostavno moramo naći načina rasteretiti plaće pri čemu nam cilj mora biti omogućiti da prosjećna neto plaća u Hrvatskoj bude oko 7500 kuna. To je minimum...", upozorila je predsjednica.

A obećavala je i plaće koje Hrvati mogu samo sanjati:

"Jer već imam dogovore s nekim državama da nam Hrvati odu na obuku negdje drugdje i da se vrate u Hrvatsku i da rade preko interneta u nekoj drugoj državi, a u Hrvatskoj zarađuju 8 tisuća eura. Zamislite 8 tisuća eura za naše mlade."

Po čemu će pamtiti mandat prve hrvatske predsjednice, pitali smo građane:

"Po čemu ću ju pamtiti? Zato što je obišla pola svijeta i što nas je promovirala, to je dobra strana. A loša strana je što ništa nije učinila da rastereti građane i radnike."

"Po cirkusiranju u Moskvu, ne znam što je još vrijedno napravila. Ajde, govorili su da je zgodna, barbika i to."

"Po perikama."

"Po pjevanju i pečenju kolača za naše drage kriminalce."

"Po tome što je izvalila dosta toga što nije trebala."

​Ali i stručnjake. Politički analitičar Ivica Relković u razgovoru za Media servis izdvojio je pozitivne i negativne stvari:

"Ona je ipak napravila susrete koji ju mogu pozitivno obilježiti - i prema Putinu i prema Trumpu. To su njezine pozitivne stvari, a tu možemo staviti i brendiranje jer je pozornost svijeta uvijek dobrodošla. Nažalost, bilo je i stvari koje ne bih nazvao niti samo gafovima jer bilo što oko tajnih službi i miješanja ili čak stranačkih prelamanja između HDZ-a pod vodstvom Plenkovića i nje s njezinim savjetnicima. To se ne radi, to državnici ne radi. To joj je definitivno minus."

Kada je u siječnju izgubila u drugom krugu predsjedničkih izbora Grabar-Kitarović je najavila da će ostati u Hrvatskoj i raditi na dobrobiti zemlje.

"Bog neka čuva moju Hrvatsku." 

I tako odlučila aktivirati Ured bivše predsjednice.