Osječko-baranjska

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA

S prvim danom veljače skuplja voda u Osijeku

Poskupljuje voda u Osijeku. Kako je priopćeno iz osječkog Vodovoda Nadzorni odbor te tvrtke na svojoj je 18. sjednici održanoj 17. ovoga mjeseca na prijedlog Uprave donio Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o cijeni vodnih usluga, koja stupa na snagu s 1. veljače ove godine.

Ilustracija   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Novi udar na džepove građana Osijeka. O poskupljenju vode nakon Nove godine špekuliralo se još protekle jeseni, a sada su najave postale i službene.

Po novom, za fizičke osobe osnovna cijena varijabilnog dijela usluge javne vodoopskrbe povećava se za kunu, dok se osnovna cijena varijabilnog dijela usluge odvodnje povećava za kunu i 18 lipa. Pravnim osobama se osnovna cijena vodoopskrbe povećava za kunu i 77 lipa, a odvodnje za dvije kune i 7 lipa.

Iz Vodovoda ističu kako je do poskupljenja došlo radi omogućavanja poslovanja prema načelu održivog razvoja i stalnog povećanja kakvoće vodnih usluga, ali i uslijed investicijskih aktivnosti realiziranih kroz EU projekte, gdje je Vodovod-Osijek dužan nastali trošak amortizacije izgrađene komunalne infrastrukture nadoknaditi kroz cijenu vodne usluge.

Podsjećaju i kako se cijena vodne usluge nije mijenjala od 2012. godine kada je tvrtka upravljala sa 470 km vodoopskrbne i 330 km kanalizacijske mreže, a danas upravlja sa 750 km obnovljene vodoopskrbne i 480 km kanalizacijske mreže, zbog čega su troškovi održavanja i upravljanja sustavom značajno povećani.

Primjena novog cjenika vodnih usluga počinje 1. veljače.