Osječko-baranjska

POTPISAN SPORAZUM O PARTNERSTVU

Za razvoj širokopojasnog interneta na području sedam općina u Osječko-baranjskoj županiji 54 milijuna kuna

Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta izgradnje mreže širokopojasnog interneta na području sedam općina u Osječko-baranjskoj županiji, vrijednog više od 54 milijuna kuna, potpisali su u srijedu predstavnici te županije i Hrvatskog telekoma (HT).

Ilustracija   FOTO:Andrean Tama / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

Vrijednost projekta razvoja širokopojasne infrastrukture na području općina Antunovca, Čepina, Erduta, Ernestinova, Šodolovaca, Vladislavaca i Vuke je 54,21 milijun kuna, a njime se namjerava obuhvatiti gotovo 10 tisuća privatnih, poslovnih i javnih korisnika.

Operativni direktor Sektora za infrastrukturne usluge HT-a  Milan Meden je rekao kako je ukupna investicija 54 milijuna kuna, pri čemu su izravna ulaganja u infrastrukturu 34,8 milijuna kuna.

Kako je Vlada proglasila Osijek prvim 5G gradom u Hrvatskoj, HT nastavlja infrastrukturna ulaganja u optičku i mobilnu 5G mrežu, što znači da će to područje biti pokriveno novim širokopojasnim tehnologijama.

Istaknula je kako je riječ o projektu razvoja širokopojasne infrastrukture na području općina oko Osijeka, koje trenutačno nemaju odgovarajuću infrastrukturu, a takve projekte namjeravaju nastaviti i u idućem razdoblju.

Objasnio je kako će svi stanovnici toga kraja imati priliku dobiti širokopojasni internet minimalne brzine 40 megabita i više, a gradit će se minimalno 90 posto optičke infrastrukture, što znači da će potencijalnih 10 tisuća korisnika moći imati brzinu od 100 megabita ili više.

"Podići ćemo korisničko iskustvo, povećati sadašnje brzine interneta, omogućiti nove usluge i otvarati nova radna mjesta", istaknuo je Medan.

Župan Ivan Anušić je rekao kako je županija nositelj projekta kojim će se na području sedam općina oko Osijeka osigurati brži i kvalitetniji širokopojasni internet. Smatra da će se tako u tim općinama dobiti infrastruktura koja donosi veliki napredak i nove tehnologije te poboljšati kvaliteta života i rada građana i poslovnih subjekata.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i EU fondove Nataša Tramišak objasnila je da će se projekt financirati novcem privatnog ulagača i iz EU fondova, a lokalne zajednice i županija ne trebaju ništa izdvajati iz svojih proračuna.