Osječko-baranjska

ANUŠIĆ POTPISAO UGOVORE S IZVOĐAČIMA

Za energetsku obnovu četiriju zgrada javne namjene 11 milijuna kuna

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić potpisao je u četvrtak s izvođačima radova ugovore o obnovi četiriju zgrada javne namjene u sklopu projekta pod nazivom "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora", a vrijednost im je nešto viša od 11 milijuna kuna.

Ilustracija   FOTO:Screenshot STV
Piše: HINA

Tom je prigodom istaknuto da su od 2017. godine za tu svrhu ugovorena 54 projekta vrijedna 179 milijuna kuna.

Anušić je podsjetio kako je od 2017. godine potpisan niz takvih ugovora o obnovi objekata kao što su osnovne i srednje škole, domovi zdravlja, ambulante te domovi za stare i nemoćne, kojima je županija osnivač.

"Projekt provodimo u svim općinama i gradovima na području županije i time ne samo da podižemo gospodarsku aktivnost jer radove izvode građevinske tvrtke s ovog područja, nego stvaramo preduvjete za velike uštede na troškovima grijanja i hlađenja tih objekata. Nakon završetka radova u sljedećim godinama očekujemo milijunske uštede na energetskim troškovima. Osim toga, energetskom obnovom podižemo kvalitetu uvjeta rada zaposlenima u tim ustanovama i korisnicima tih ustanova", rekao je Anušić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak je dodala kako su od 2017. godine za tu svrhu ugovorena 54 projekta vrijedna 179 milijuna kuna.

Obnova u sklopu prvih 19 projekata provedena je tijekom 2019. godine, ukupna vrijednost je bila 62 milijuna kuna, a nakon toga su potpisani ugovori za još 35 objekata, od kojih su današnja četiri posljednja. Danas su potpisani ugovori za obnovu Osnovne škole Augusta Harambašića u Donjem Miholjcu, zdravstvene stanice u Magadenovcu, koja pripada Domu zdravlja u Donjem Miholjcu, te za obnovu Osnovne škole Jelisavac i njezine Područne škole u Breznici Našičkoj. Vrijednost danas potpisanih ugovora je nešto viša od 11 milijuna kuna, a predviđen je završetak radova do kraja ove godine, rekla je Tramišak.

Po njezinim riječima, od tih 11 milijuna kuna pet milijuna je iz fondova Europske unije, 2,3 milijuna kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a preostali iznos je iz županijskog proračuna. Dodala je kako se procjenjuje da će se nakon energetske obnove ta 54 objekta na energiji na godinu uštedjeti 11 milijuna kilovatsati, to jest šest milijuna kuna.

 

(Hina)