EU

POČETAK POLUGODIŠNJEG PREDSJEDANJA VIJEĆEM EU

Zagreb domaćin Kolegija povjerenika Europske komisije

Zagreb je u četvrtak i petak domaćin Kolegija povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyenu u povodu početka polugodišnjeg predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Ilustracija   FOTO:Ronald Gorsic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Time će se u glavnome gradu Hrvatske i službeno obilježiti početak predsjedanja Vijećem EU-a u čemu će sudjelovati i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Pošto je u srijedu već doputovao u Zagreb i sastao se s novoizabranim hrvatski predsjednikom Zoranom Milanovićem, Charles Michel u četvrtak prije podne sastaje se s premijerom Andrejem Plenkovićem. Poslije podne očekuje ga sastanak s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, a navečer prisustvuje svečanosti otvaranja u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Svi povjerenici Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen stižu u Zagreb nešto kasnije u četvrtak i pratit će svečani koncert u HNK-u uz izravni prijenos na Drugom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 19.00 sati.

Uz europske goste te ministre i premijera Plenkovića, koncertu će nazočiti i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Nakon koncerta najavljena je večera s predsjednicom Grabar Kitarović.

Drugog radnog dana, u petak, premijer Plenković u Banskim dvorima prima predsjednicu EK von der Leyen. 

Nakon sastanka Plenković i von der Leyen pridružit će se ministrima i povjerenicima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje će se održati sastanak hrvatske Vlade i Europske komisije. 

Po završetku sastanka premijer i predsjednica EK održat će konferenciju za medije.

Tijekom boravka u Zagrebu, povjerenici Europske komisije održat će niz bilateralnih susreta s resornim ministrima.

Događaje u Zagrebu pratit će šezdesetak stranih dopisnika koji su već stigli iz Bruxellesa i za koje je premijer Plenković održao jednoiposatnu konferenciju u srijedu odgovarajući na niz pitanja u rasponu od ilegalne migracije i optužba s kojima se u tom segmentu Hrvatska suočava, europskog proračuna do brexita i proširenja EU.