Brodsko-posavska

MINISTAR DARKO HORVAT TVRDI

Radnici Đure Đakovića dobit će plaću

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je četvrtak da tvrdnje po kojima je lagao radnicima Đure Đakovića u vezi isplate plaća iznose oni koji manipuliraju radnicima te istaknuo da će radnici dobiti zaostalu plaću, kako je i najavio.

Radnici Đure Đakovića dobit će plaću?   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu / Hina

Na novinarsko pitanje o tvrdnjama da je lagao radnicima Đure Đakovića kad je najavio isplatu zaostalih plaća zbog čega radnici prijete dolaskom na Markov trg na Badnjak, Horvat je odgovorio da "to ne tvrde radnici", nego "oni koji manipuliraju radnicima."

"Odgovorno stojim iza svake riječi koju sam dao kod svog zadnjeg posjeta Đuri Đakoviću i bit će upravo tako kako sam najavio. Radnici će drugu plaću dobiti, a što će se dalje događati s plaćama u ovom trenutku ne želim komentirati", rekao je Horvat, koji je nazočio potpisivanju ugovora o gradnji dviju cesta u Industrijskoj zoni Kukuljanovo. 

"Radnici Đure Đakovića dobili su plaću koju sam obećao. Šezdesetak radnika ostalo je bez plaće iz dijela Đure Đakovića koji se zove Industrijska rješenja. Dogodila se jedna nekorektnost, jer smo i za njih pronašli izvor za plaću, ali blokada računa koja se dogodila spram neisplaćenih otpremnina, poremetila je malo dinamiku", dodao je Horvat.

Rekao i kako Ministarstvo gospodarstva, kroz Centar za restrukturiranje radi na promjeni menadžmenta u Specijalnim vozilima te da će se nakon toga krenuti u restrukturiranje.

Na pitanje ima li straha od dolaska radnika na Markov trg, rekao je da nema nikakvog straha.

"Potpuno nepotrebno, sve što može država i čini, država je manjinski vlasnik, ali će, kao i u mnogim drugim slučajevima, opet podmetnuti leđa i Đuro Đaković neće u stečaj", rekao je Horvat.

Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorili su u četvrtak Vladu da je stanje u Đuro Đaković grupi alarmantno. Traže hitan sastanak na kojem bi se odredio datum kada će kompanija dobiti novu Upravu i pokrenuti proizvodnju, inače će Badnjak dočekati na Markovu trgu.

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel kaže da situacija u ĐĐ grupi nalikuje na probleme koji su se pojavili u propalom brodogradilištu Uljanik. 

Predsjednik SMH-a Siniša Kosić ustvrdio je da Horvat, dok je bio u Slavonskom Brodu među radnicima, nije bio pod pritiskom kada je davao obećanja, ali nije ih ispunio.

Očekujemo da predsjednik Vlade preuzme inicijativu, u protivnom će radnici dočekati Badnjak na Markovu trgu, zaprijetio je šef SMH-a.