Vukovarsko-srijemska

ODLUKA GRADSKOG VIJEĆA

Vinkovci prodaju većinski paket dionica HNK Cibalije

Gradsko vijeće Vinkovaca na sjednici u srijedu donijelo je odluku o prodaji i prijenosu više od 52 posto nominalne vrijednosti dioničkog paketa Športskoga dioničkog društva Hrvatskoga nogometnog kluba Cibalije te odluku o prikupljanju ponuda za prodaju dionica, njih više od 62 tisuće.

Ilustracija, transparent navijača Cibalie   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

"Na temelju odluke o pronalaženju strateškog partnera u radu i financiranju HNK Cibalije š.d.d. Gradskog vijeća Vinkovaca, pokreće se postupak prodaje i prijenosa dijela poslovnog udjela HNK Cibalije Vinkovaca te se na taj način omogućava potencijalnim strateškim partnerima stjecanje vrijednosti 52,00029 posto temeljnog kapitala kluba, odnosno 62.963 dionice nominalne vrijednosti 6,296.300 kuna", navodi se u odluci Gradskog vijeća.

Uz utvrđene tehničke detalje budućega javnog poziva za prikupljanje ponuda navodi se i da će o najpovoljnijoj ponudi odlučivati Gradsko vijeće, a gradonačelnik Ivan Bosančić se ovlašćuje za sklapanje i provedbu ugovora o prodaji i prijenosu dionica HNK Cibalije.

Također se navodi da je potencijalni ulagač nakon kupnje većinskog udjela obvezan zadržati ime HNK Cibalia Vinkovci te se i dalje koristiti njime, da mora osigurati financijsku stabilnost društva najmanje pet godina, a ima pravo koristiti se stadionom, zemljištem s poslovnom zgradom i sportskim terenima u Ružinoj ulici.

"Želja nam je da se javi sposoban investitor. Do kraja godine objavit ćemo javni natječaj, a o najboljoj ponudi odlučit će gradski vijećnici", istaknuo je Bosančić.

Potvrdio je da će u prodaju samo dionice koje ima Grad, a o ostalih 17 posto dionica u vlasništvu gradskih tvrtaka odlučivat će njihovi nadzorni odbori i skupštine.

HNK Cibalia u proljeće 2018. godine nije prošla u postupku licenciranja kluba za Drugu hrvatsku ligu zbog financijskih problema i izbačena je u Treću ligu, gdje se natjecala u sezoni 2018./2019. i ostvarila pravo nastupa u Drugoj ligi u ovoj sezoni.

Revizijom s kraja prošle godine u Cibaliji je utvrđena "nelikvidnost i nemogućnost podmirenja obveza" pa će i dionice kluba ići u prodaju bez utvrđene početne cijene.

Gradonačelnik Bosančić potvrdio je da je dug Cibalije 13,8 milijuna kuna u što ulazi i kreditno zaduženje od pet milijuna kuna.

Iako je odluka o prodaji dionica Cibalije na kraju donesena jednoglasno, oporbeni vijećnici tijekom rasprave imali su mnogo kritika, a među ostalim su istaknuli kako nikada nije podneseno financijsko izvješće o poslovanju Cibalije te su pitali tko je kriv za gubitak od 13,8 milijuna kuna, koliko je utvrdila revizija.