Osječko-baranjska

REKORDNO KRATKA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Župan Anušić: U osječkoj gradskoj upravi se ne snalaze, a na to će reagirati birači

Niz oštrih kritika na račun neažurnosti osječke gradske uprave uputio je župan osječko-baranjski Ivan Anušić na sjednici Županijske skupštine. Potaknut vijećnićkim pitanjem podsjetio je na brojne zajedničke, ali i državne projekte koji su zapeli upravo u ladicama u Kuhačevoj 9, te je kazao kako vjeruje da će na sve ovo reagirati i birači na sljedećim izborima.

Sjednica županijske skupštine   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Rekordno kratka sjednica Županijske skupštine na kojoj je vijećnićka pitanja postavilo tek troje vijećnika. No, samo jedno od njih bilo je dovoljno da potakne župana Ivana Anušića da progovori o brojnim problemima u radu osječke gradske uprave. Postavio ga je vijećnik Nedeljko Bosanac, koji je upozorivši na zaustavljanje projekta gradnje sveučilišne knjižnice u Osijeku ukazao i na neaktivnost gradske vlasti.

"Postavljao sam pitanja u svezi uloge župana u političkom zaustavljanju daljnjeg neadekvatnog rada osječke vlasti i savjetničkog dvojca što je posebno u proteklih pet godina dovelo do gospodarstvenog, urbanog, demografskog urušavanja grada Osijeka", rekao je vijećnik Nedeljko Bosanac.

Župan Anušić kazao je kako su projekti osječkog sveučilišta izvan ingerencije županije, no u svojem govoru iznio je niz kritika upućenih Kuhačevoj 9 vezanih uz realizaciju raznih projekata važnih za građane Osijeka, a u kojima je partner ili inicijator Osječko-baranjska županija.

"Od gospodarskog centra s kojim dosta, dosta vremena trošimo na razgovor i na pregovaranja i dogovaranje, pa kad govorimo o regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće koji također od starta samog dogovora nismo znali za neke stvari koje su se kasnije počele otvarati kao problem, prve gimnazije koja, Kanižlićeva, priča dosta poznata javnosti koju neću sad ponavljati ponovno, znači izgradnja prve gimnazije", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Nije isto ako projekt vrijedan osamdeset milijuna kuna napravite prije tri godine ili krene danas jer da je on bio gotov prije tri godine, sada bi već imali neke druge u realizaciji, dodao je župan. Otkrio je i kako je o ovim problemima pokušao komunicirati s osječkom gradskom upravom, no kako je to sada još i teže nego ranije, jer gradonačelnik Vrkić je više odsutan nego prisutan. Podsjetio je i na državne projekte koji su zastali zbog neaktivnosti gradske uprave, među kojima je i nabava novih tramvaja.

"Znači pune dvije godine grad Osijek nije raspisao javnu nabavu, to jest javno savjetovanje, a to je početak same javne nabave za izgradnju i obnovu tramvajske infrastrukture, pruge. I dok se to ne napravi nemoguće je realizirati drugi dio tog projekta, a to je nabavka tramvaja novih. I o tom smo sinoć razgovarali i Ministarstvo je zvalo grad Osijek i tražilo objašnjenje zbog čega do sada nije raspisan taj natječaj pune dvije godine i onda su oni rekli da će to odmah napraviti sada", kaže župan Anušić.

Da su to napravili na vrijeme radovi vrijedni 350 milijuna kuna već bi bili u podmakloj fazi i imali bi sve preduvjete za nabavu novih tramvaja, upozorio je župan. Kazao je i kako nema dojam da u osječkoj gradskoj upravi ne žele raditi, već da se ne snalaze, ali je ustvrdio i kako će to prepoznati i birači.

"Svake četiri godine idemo na izbore da bi nešto što ne valja promijenili ili nešto što valja dali ponovno potporu ili povjerenje. Birači u gradu Osijeku će znat, pretpostavljam na idućim izborima kako i na koji način reagirati na ovo što se događa. Grad Osijek je veliki grad, Grad Osijek, kao što sam rekao i svi se mi ovdje slažemo je grad koji mora, i nema apsolutno nikakvu alternativu da bude predvodnik godspodarskog, društvenog, političkog, znanstvenog, sportskog, kulturnog, kako god hoćete života na istoku Hrvatske", kaže Anušić.

Grad Osijek mora početi promišljati proaktivno, preuzeti inicijativu, imati viziju i strategiju u realizaciji velikih megaprojekata u suradnji s onima koji im pružaju ruku, zaključio je župan. A na današnjoj sjednici Županijske skupštine usvojene su i izmjene i dopune županijskog proračuna.

"Rebalans proračuna je povećan negdje za 2,5 milijuna kuna, pa umjesto 951,5 milijuna, on je sad gotovo 954 milijuna kuna. Glavne izmjene na prihodovnoj strani su bile dakle povećanje poreznih prihoda u iznosu od sedam milijuna kuna", rekla je pročelnica UO za financije Osječko-baranjske županije Snježana Raguž.

Između ostalog, u proračun je na prihodovnoj strani dodano 5,4 milijuna kuna od hrvatske Vlade za tretiranje komaraca prošloga ljeta, a smanjeni su prihodi za izgradnju škole Donji Miholjac koji su prebačeni u proračun za iduću godinu. Uz to, za 35 projekata energetske obnove zgrada javne namjene osigurano je 15 milijuna kuna od Ministarstva regionalnog razvoja, te je za taj iznos smanjen rashod u proračunu.