Osječko-baranjska

INICIJATIVA ZA IZMJENOM VOZNOG REDA HŽ-A

HDSSB: ''Osijek doista ne bi trebao biti tretiran kao nezanimljiva i sporedna seoska stanica!''

Već niz godina Grad Osijek i Hrvatske željeznice ne rješavaju niz prometnih problema koji građanima Osijeka predstavljaju svakodnevno opterećenje. Ne spominjući planove o izmještanju pruga iz središta grada, ponovno odlaganje realizacije kapitalnih investicija na podvožnjacima ili nadvožnjacima u Ulici Leopolda Bogdana Mandića, Vukovarskoj, rekonstrukciji zgrade Glavnog kolodvora, jedno od najvažnijih pitanja je izoliranost četvrtog grada u Hrvatskoj, kada je željeznički promet u pitanju, koja u povijesti HŽ nije zabilježena, upozorili su u HDSSB-u.

Željeznički kolodvor u Osijeku   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hdssb.hr

Prije 15-ak godina Osijek je bio povezan s Zagrebom poslovnim vlakom koji je vozio manje od 3 sata, preko Đakova i Slavonskog Broda. Konzultirali su, kažu u HDSSB-u, stručnjake koji tvrde da je iskorištenost tog vlaka bila najbolja u HŽ, s preko 85%!

Rezultat tako dobre popunjenosti očitovao se, po njima, zbog slijedećih razloga: 

- vremenu polaska iz Osijeka (5:30 sati - prvi gradski prijevoz (tramvaj) stiže na kolodvor u 5 i 10 sati),
- dolazak u Zagreb u 8 i 30 sati (poslovnim ljudima je omogućen odlazak na sastanke, bolesnicima pregledi u bolnicama),
- povratak vlaka u 16 sati je omogućio i završetak aktivnosti u Zagrebu.

Vremenom se polazak vlaka nepotrebno pomakao na 5:00 sati pa na 4:40 sati, što je rezultiralo naglim padom broja putnika, da bi se na kraju vlak i ukinuo, kažu u HDSSB-u.

Poslovni vlak "Podravka" se u međuvremenu pretvorio u brzi vlak s velikim brojem stajanja i putovanjem do Zagreba preko 5 sati, a zbog remonta pruge Koprivnica - Dugo Selo i s obveznim presjedanjem, pa putovanje ponekad traje i 6 sati, primjerice kao da automobilom putujete do središnje Dalmacije!? 

Ako se pri tome ima na umu da su polasci pojedinih ubrzanih vlakova pomaknuti na nerazumljivo vrijeme (noćni vlak iz Osijeka polazi poslije 1 sat u noći, s neudobnom diesel motornom garniturom koja je projektirana za voženje u prigradskom prometu do 100 kilometara, a ne 270 kilometara na relaciji Osijek-Zagreb, dolazimo do zaključka da ovakva prometna izoliranost Osijeka od središnje Hrvatske u povijesti željeznica nije zabilježena, dodaju HDSSB-ovci.

"Nakon konzultacija s stručnjacima te razgovora s brojnim građanima, ali i osobama s invaliditetom predlažemo, budući početkom prosinca treba stupiti na snagu novi vozni red, da Grad Osijek od HŽ opetovano zatraži rješavanje ovog problema. Imamo i konkretan prijedlog! Da se vlak 742 s polaskom iz Vinkovaca za Zagreb u 5 i 45 sati pokrene iz Osijeka (trebao bi poći iz Osijeka u 5 i 15 sati) i tako omogući direktna jutarnja veza Osijeka i Zagreba s prihvatljivim vremenom putovanja (u Zagreb stiže u 9 i 24 a ne u 11 sati!). U povratku vlak Zagreb –Vinkovci, s polaskom iz Zagreba u 15 i 18, produžio bi do Osijeka! Moguće su, naravno i druge inačice no generalno Osijek, ako se već sjedište ispostave HŽ iz Osijeka preselilo u Vinkovce, doista ne bi trebao biti od svih za to odgovornih, pa i vlastitih gradskih službi, biti tretiran kao nezanimljiva i sporedna seoska stanica! I zašto?", pitaju se u HDSSB-u.