Crna kronika

NASTAVLJENO SUĐENJE U ZAGREBU

U slučaju Glavaš saslušani vještaci Kovačić i Stojadinović

U nastavku suđenja Branimiru Glavašu na zagrebačkom Županijskom sudu sudsko vijeće saslušalo je dvojicu sudskih vještaka. Analizirajući dio spisa koji im je bio na raspolaganju, toksikolog Zdravko Kovačić i balističar Rade Stojadinović, iznijeli su svoja mišljenja o okolnostima ubojstva Čedomira Vučkovića u takozvanom slučaju garaža.

Županijski sud u Zagrebu   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Kratko i bez velike medijske pozornosti protekao je današnji raspravni dan na zagrebačkom sudu u slučaju Glavaš. Toksikolog Zdravko Kovačić dao je svoje mišljenje o trovanju Čedomira Vučkovića sumpornom kiselinom. Rekao je kako nije moguće utvrditi koliko je vremena proteklo od konzumiranja do smrti, ali i da ne može reći je li u organizmu bilo i arsena, kojega tehnička sumporna kiselina sadrži.

"U takvoj situaciji bi trebalo raditi kompletnu toksikološku analizu tkiva, tjelesnih tekućina, kose, noktiju, da bi se moglo utvrditi. Ovu toksikološku analizu radio je vaš Zavod? Je. Zašto niste onda išli u nalizu? Zato što nitko nije tražio. Radi se prema nalogu istražnog suda", rekao je sudski vještak Zdravk Kovačić.

Analizom je utvrđena prisutnost 0,67 grama po kilogramu apsolutnog alkohola u krvi, pa je vještaku postavljeno i pitanje što to ukazuje.

"Ukazuje na to da je konzumirao alkohol. Kada, u koje vrijeme i koju količinu temeljem analize isključivo krvi nije moguće sa sigurnošću zaključivati", rekao je Kovačić.

Balističar Rade Stojadinović iznio je svoje mišljenje o tome kako je Krunoslav Fehir pucao u Čedomira Vučkovića. Prema skici koja mu je bila na raspolaganju smatra da je bio udaljen 7 ili 9 metara, da je stajao sučelice prema njemu i da ga je pogodio s dva hica.

"Da je oštećenik pao od, ali mi ne znamo ni ko je bio drugi hitac, da li je bio prvi ili drugi, dakle mi ne znamo koji je od ta dva bio prvi, ali uzmimo dakle, prema pitanju odvjetnika, branitelja, dakle, da je oštećenik pao od, uvjetnog, drugog hica, odnosno na mjestu gdje je nađen, onda bi to pucanje bilo tu gdje i piše glavni ulaz u SNO", rekao je Rade Stojadinović.

Glavaševa obrana ukazala je na očite suprotnosti u iskazima o mjestu odakle je Fehir pucao u Vučkovića, a Branimir Glavaš upitao je vještaka je li dobio na uvid skicu koju je izradio sam Krunoslav Fehir.

"Krunoslav Fehir je vlastoručno izradio prvi puta svoju poziciju i lice mjesta događaja. Sve ostalo je konstrukcija Državnog odvjetništva gdje su ispravljali nedostatke. Prvu njegovu skicu dali ste imali ili niste?", upitao je Branimir Glavaš.

"Ja zapravo nisam imao kompletan spis, ja sam imao samo dijelove tog spisa, i onda što sam tamo imao to sam napravio", odgovorio je Stojadinović.

Obrana je zaključila kako su vještaci iznijeli svoja mišljenja na temelju samo dijela dokumentacije te da se u sudskom spisu nalaze i mišljenja sudsko medicinskih vještaka Strinovića i Majera, što određene proturječnosti produbljuje, a iskaz Krunoslava Fehira čini neodrživim.

"Mogu sasvim sigurno reći da kad se takav iskaz podrvrgne analizi i kritici onoga što su rekli prof. dr. Davor Strinović u pisanom nalazu i usmenim objašnjenjima na raspravi 8. prosinca 2008. i ono što je rekao Majer, sudsko medicinski vještak u lipnju mjesecu ove godine, onda takav iskaz svjedoka Krunoslava Fehira sasvim sigurno se ne može održati", rekao je odvjetnik Veljko Miljević.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. studenog za kada je najavljeno svjedočenje Vladimira Šeksa i Josipa Manolića.