Crna kronika

NASTAVLJENO SUĐENJE

Ana Maksimović podvjedočila da je osobno vidjela kako je Šišljagić stavljao kovertu s novcem u džep

U nastavku ponovljenog suđenja bivšem osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću i bivšem pročelniku Martinu Marolinu za izvlačenje županijskog proračunskog novca putem poduzetničkih poticaja, sa svjedočenjem je završila Ana Maksimović, supruga bivšeg predsjednika županijske skupštine Zlatka Maksimovića. Ona je, kao i njezin suprug, ponovila svoje tvrdnje o umješanosti Šišljagića i Marolina u ovo kazneno djelo. Svjedočili su i supružnici Kolak iz Đakova, koji su negirali da su vraćali novac od poticaja te poduzetnik Dalibor Mršić iz Osijeka, koji je, kako je rekao, Maksimoviću osobno predao 20 od dobivenih 25 tisuća kuna županijskog poticaja.

Ana Maksimović podvjedočila da je osobno vidjela kako je Šišljagić stavljao kovertu s novcem u džep   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Ana Maksimović u nastavku svog svjedočenja ponovila je kako je sve krenulo prelaskom njezinog supruga iz SDP-a u HDSSB početkom 2011. godine, kako je prisustvovala sastancima i razgovorima svog supruga u njihovom obiteljskom domu s određenim poduzetnicima vezano za županijske poticaje te kako je Vladimir Šišljagić rekao da je to ustaljeni obrazac po kojemu se poticaji dobivaju.

Dogovor je bio da 20 posto dobivenih poticaja poduzetnici ostavljaju sebi, a 80 posto vraćaju, kazala je Ana Maksimović. Posvjedočila je kako je osobno vidjela kako je Vladimir Šišljagić stavljao kovertu s novcem u džep, koju mu je na njihovoj rođendanskoj proslavi predao poduzetnik iz Đakova Vlado Kolak.

"U lijevi džep svoje košulje, tako je. Vi ste vidjeli da on to s lakoćom stavlja? Pa nisam vidjela da li s lakoćom ili ne, ali je stavio i vratio se na ostatak proslave i zabave. I on je ostao dalje na proslavi, a gospodin Kolak je otišao", rekla je Ana Maksimović.

Sam Vlado Kolak, koji je potom sjeo na stolicu za svjedoke, kazao je kako to nije istina i da nikakvu kovertu i novac nije predao Šišljagiću.

"Ne, znači odgovor je moj ne. Niste nikada? Nikada. A zašto mislte da bi Maksimović rekao da ste vi dali tako ozbiljan novac? Pa ja mislim da su se Maksimović i Šišljagić zbog nečega međusobno sukobili, posvađali i onda je jedan drugom, vjerojatno htio napakostit", kaže svjedok Vlado Kolak.

Kolak je potvrdio je kako je od Županije dobio poticaj, 50 tisuća kuna, ali je novac završio u blokadi s tvrtkom, a 20 tisuća poticaja kojega je dobila tvrtka njegove supruge, namjenski je utrošen za novi stroj.

Rekao je i kako je Maksimović od njega tražio da mu ovjeri nekekave dokumente vezane za ovaj slučaj, a što je on odbio i od tada je puklo njihovo višegodišnje prijateljstvo.

"Od tad mi više nismo ni prijatelji, ni poznanici čak. Od tad se ne viđamo uopće, zato što ja nisam htio učestvovati u tim nekim, znate ja bih, oprostite mi na izrazu, ali kad se volovi bodu, onda miševi budu zgaženi, uopće nisam htio da imam posla s tim", kaže Kolak.

I Kolakova supruga Kristina kazala je kako nisu sudjelovali u nikakvim nepravilnostima, nego da su se na natječaj javili u redovitoj proceduri. 

Na ročištu je svjedočio i Dalibor Mršić, poduzetnik iz Osijeka. Rekao je kako se osobno poznavao s Anom Maksimović i kako mu je jednom rekla da teško spajaju kraj s krajem te da nema ni dobar mobitel. Tada je od Zlatka Maksimovića čuo za županijske potpore, da mu mogu pomoći kod natječaja, a on se našalio kako će ih nagraditi s mobitelom. Tek drugom prilikom Maksimović mu je, kaže, rekao da veći dio dobivenog iznosa potpore mora vratiti.

"Kad je iznos došao, valjda je došlo duplo manje, 25 ili tako nešto, i tu sam ja njemu dao 18 i rekao da je to maksimum. On je rekao to možda neće bit dosta i onda u još jednom trenutku me tražio još dvije tisuće. Kaže to je ono što mora još, ja sam rekao to vam neću dati. On je rekao ako ti to ne daš onda ću ja morati. Bio sam ljut na sebe, a njega mi bilo žao, jer sam stvarno stekao dojam da mi govori istinu. I onda sam otišao na bankomat, digao sam mu još te dvije tisuće kuna i definitivno otišo u minus", kaže svjedok Dalibor Mršić.

Ročište se nastavlja u srijedu 30. ovoga mjeseca.