Društvo

MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA

Održane konzultacije oko prijedloga visine minimalne plaće za 2020. godinu

Jučer su u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održane konzultacije sa socijalnim partnerima oko prijedloga visine minimalne plaće za 2020. godinu.

Josip Aladrović   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Na sastanku su sudjelovali: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava, Dražen Opalić, pomoćnik ministra za Upravu za rad i zaštitu na radu, Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati, Mladen Novosel, Ana Milićević Pezelj i Domagoj Ferdebar, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Davor Majetić, Bernard Jakelić. Josip Pelin, Stjepan Pezo, Josip Faletar, Vladimir Petošić, Ana Falak, Zdravko Urban i Milica Jovanović iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Konzultacije su održane u duhu dobre suradnje između socijalnih partnera, na kojima su predstavnici sindikalnih središnjica i poslodavaca iznosili stavove i prijedloge vezano uz visinu minimalne plaće za iduću godinu. Ministar Aladrović će, u skladu sa Zakonom o minimalnoj plaći, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima Vladi Republike Hrvatske do kraja listopada predložiti visinu minimalne plaće. Visina minimalne plaće određuje se u kontekstu povećanja udjela minimalne plaće u prosječnoj brutoplaći isplaćenoj u pravnim osobama od siječnja do srpnja tekuće godine, uzimajući u obzir inflaciju, kretanje plaća, kretanje nezaposlenosti i zaposlenosti, demografska kretanja te ukupno stanje gospodarstva, a posvećujući posebnu pozornost djelatnostima s niskim plaćama i ugroženim skupinama zaposlenih.