Crna kronika

NASTAVLJENO SUĐENJE ŠIŠLJAGIĆU I MAROLINU

Maksimović ponovio optužbe o izvlačenju novca iz županijskog proračuna: Šišljagiću sam novac nosio kući u kasnim večernjim satima, kada je bio sam!

U nastavku ponovljenog suđenja bivšem osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću i bivšem županijskom pročelniku Martinu Marolinu nekadašnji predsjednik Županijske skupštine Zlatko Maksimović u srijedu je ponovio optužbe o izvlačenju proračunskog novca putem isplate poduzetničkih poticaja, čime je Županija oštećena za više od 122 tisuće kuna. "Sve novčane transakcije, svaki puta kada sam išao kod gospodina župana, išao sam njegovoj kući u kasnim večernjim satima kada je bio sam", rekao je Maksimović!

Krunski svjedok Zlatko Maksimović ponovio optužbe o izvlačenju novca iz županijskoj proračuna!   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Hina

Nepravomoćnom presudom, iz svibnja 2016. godine, obojica su oslobođeni optužbe za ovo kazneno djelo, ali je Vrhovni sud uvažio žalbu Uskoka, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te odredio da će se ponovljeni postupak provesti pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

Šiišljagića i Marolina Uskok tereti da su, 2011. i 2012. godine, uz posredovanje bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića, u nakani pribavljanja protupravne koristi, na štetu Osječko-baranjske županije, u više navrata od poduzeća koja su iz županijskog proračuna dobivala bespovratnu pomoć tražili da im vraćaju do 80 posto uplaćenog iznosa. Optuženi su da tako pribavili protupravnu imovinsku korist, a Županiju oštetitli za više od 122 tisuće kuna.

U svom iskazu Maksimović je naveo kako ga je župan Šišljagić, koji je u to vrijeme bio i predsjednik HDSSB-a, obavijestio o namjeri da će poduzetnici koji budu dobijali županijske potpore 80 posto dobivenog iznosa vraćati za potrebe stranke, odnosno, da će njemu (Maksimoviću) predavati novac, a on će ga potom proslijeđivati, dok će okrivljeni Marolin sačiniti svu potrebnu dokumentaciju.

Tako je od trojice poduzetnika preuzimao novac te je Marolinu jednom predao 20 tisuća kuna, a Šišljagiću iznose od 17, 20 i 40 tisuća kuna, dok je, tvrdi Maksimović, iznos od 25 tisuća kuna Šišljagiću izravno predao poduzetnik Vlado Kolak.

Ustvrdio je kako su se poticaji dodjeljivali bez javnog natječaja, a odluke su se donosile na zatvorenim sjednicama kolegija župana, bez nazočnosti medija.

Na upit tužiteljstva o motivima svoga postupanja objasnio je da je sa Šišljagićem tada imao dobar odnos i stoga je pristao, na njegov prijedllog, pronaći tvrtke koje će dobiti poticaje, ali je tek kasnije shvatio da se radi o protuzakonitim radnjama pa je to odlučio prijaviti Uskoku u Zagrebu.

Napominje kako su tri osobe od njega poslije tražile da povuče iskaz među kojima i djelatnik Županije Borivoj Eklemović koji je dodatno njegovoj supruzi Ani poslao SMS poruku u kojoj kaže da bi bilo najbolje da povuče iskaz jer će mu se okrivljeni Marolin "kad-tad osvetiti".

Na upite Šišjagićeve obrane je li i prije prijave Uskoku smatrao da su te radnje protuzakonite svjedok je kazao kako ni ranije nije mislio da su te radnje zakonite, ali mu "savjest nije proradila".

Opvrgnuo je da njegova ostavka na dužnost predsjednika Županijske skupštine ima veze s prijavom tetke njegove supruge Danijele Tes o primanju mita od četiri tisuće eura za njezino zapošljavanje i reakcijom župana Šišljagića na tu prijavu. Kazao je kako je ostavku podnio iz osobnih razloga, jer je to od njega tražio župan, koji je tada bio i predsjednik HDSSB-a, stranke u koju se u međuvremenu učlanio, ali da to nije zamjerio Šišljagiću.

Tijekom prvog postupka Maksimović je, na pripremnom ročištu, priznao  krivnju za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te je proglašen krivim i uvjetno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci,  koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Iskaz je dala i supruga Zlatka Maksimovića, Ana, koja je kazala kako je svjedočila brojnim razgovorima između njezinog supruga, bivšeg župana, Marolina i poduzetnika, pa i primopredaji novca kojeg je Šišljagiću pred njom dao Vlado Kolak, jedan od poduzetnika na rođendanskoj zabavi. Isti poduzetnik, obzirom kako je dobio više poticaja, kasnije je, kaže Ana Maksimović, Šišljagiću preko njezinog supruga vratio još 40 tisuća kuna, a kao zahvalu za dobiven posao preko Županije poslao je i domaću jabukovaču.

Suđenje se nastavlja 28. listopada, kada će se nastaviti saslušavanje svjedoka.