Politika

NAKON TELEFONSKE SJEDNICE

Vlada povlači prijedlog izmjena Zakona o radu

Hrvatska udruga poslodavaca otkazala je konferenciju za medije koja je bila najavljena za 10 sati jer su dobili informaciju iz Vlade kako se iz daljnje procedure povlači prijedlog izmjena Zakona o radu kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina, priopćili su iz HUP-a. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Ilustracija   FOTO:LEEROY Agency / Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

"Hrvatska udruga poslodavaca otkazuje, odnosno, odgađa konferenciju za medije koja je trebala biti održana danas, 16. listopada s početkom u 10 sati u prostorijama HUPa. 

Konferenciju odgađamo budući da smo dobili najavu iz Vlade RH da će povući iz daljnje procedure odnosno, glasanja u Saboru, prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina. 

Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva", stoji u priopćenju.

Burić: Vlada povlači iz procedure izmjene Zakona o radu

Državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić izvijestila je u srijedu ujutro resorni saborski odbor da Vlada povlači iz procedure izmjene Zakona o radu o kojima se taj odbor jutros trebao očitovati.

Vlada povlači izmjene Zakona o radu, rekla je Burić na sjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo ne navodeći razloge za to.

"Nije uobičajeno da se to radi osam minuta prije sjednice", primjetio je predsjednik Odbora Gordan Maras (SDP).

Vladin potez 'brani' Ante Babić (HDZ) i ističe da su "okolnosti takve, da Vlada razgovara sa socijalnim partnerima".

Na opasku jedne vanjske članice Odbora da je to učinjeno bez znanja socijalnih partnera, državna tajnica Burić uzvraća kako Vlada uvažava socijalne partnere, surađuje i sa sindikatima i sa Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Vlada je na svojim mrežnim stranicama objavila da je u utorak, 15. listopada održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku da se iz procedure u Hrvatskome saboru povuče šest zakonskih prijedloga.

To su izmjene zakona o radu i o državnim službenicima, o zdravstvenoj zaštiti, o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te izmjene i dopune Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. 

Vlada RH će navedene zakonske prijedloge dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru, poručila je hrvatska Vlada.