Vukovarsko-srijemska

GODINU DANA OD PROSVJEDA

Penava: Ne bude li rezultata u procesuiranju ratnih zločina HDZ-u ću se zahvaliti na suradnji

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) izjavio je u petak kako se u godinu dana od prosvjeda, koji je u Vukovaru organiziran zbog neprocesuiranja ratnih zločina, na ovu temu nije dogodilo ništa, ističući kako će do rezultata pokušati doći kroz stranku, a ako to bude na tragu "dosadašnje šutnje", HDZ-u će se "zahvaliti na suradnji".

Vukovar, arhivska fotografija   FOTO:Ron Porter from Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

Penava je na konferenciji za novinare, koju je nazvao alternativom za prošlogodišnji prosvjed, istaknuo kako su kroz ovu godinu dana po pitanju prosvjeda u Vukovaru "dobili tišinu, muk, šutnju, izjave da gledamo svoja posla, da se bavimo lokalnom, a ne nacionalnom politikom i omraženu floskulu 'neka institucije rade svoj posao'".

"Prosvjedom smo s jedne strane senzibilizirali javnost, dobili veliku potporu od naroda i građana koji su iskazali nedvosmislenu privrženost temeljnim vrijednostima ove države, a s druge strane kroz medije su slane poruke da nije vrijeme, da trebamo gledati svoja posla, mediji i političari su se bavili time tko stoji iza prosvjeda i koja agenda", rekao je.

Na upit novinara o svojim idućim koracima, Penava je kazao kako su se mnogi pitali zašto nije održan drugi prosvjed, te da je osobno smatrao kako drugi prosvjed ne bi imao smisla da je održan u Vukovaru, a da se ne vide rezultati, "da drugi prosvjed više ne bi mogao biti mirni, već bi morao imati energiju koja donosi promjenu, što znači da i ruši".

Ako se nastavi sramotna šutnja zahvalit ću na suradnji i pronaći svoj put 

 "Osobno sam smatrao da postoje pametniji i mudriji putevi kojima se može doći do rezultata. Pokušat ću osobno, na miran način, kroz stranku koju pripadam, bez ijedne trunke kalkulacije da, ukoliko bude moguće, da na dnevni red dođu teme koje su odavno trebale biti riješene. Ukoliko bude na tragu ove sramotne šutnje, zahvalit ću se na suradnji i svoj put ću pronaći. Bog će reći kako i gdje, ali ostat ću dosljedan ovim vrijednostima i ostati uspravan", poručio je Penava.

 Ocijenio je kako je jedini mogući zaključak koji se može donijeti na temelju teza koje su slane od politike, institucija i medija taj da nikada nije dobar trenutak i da je uvijek u pitanju neka urota.

 "Jedini zaključak koji osobno mogu donijeti jest da svima vama koji ste bili druge strane nikada neće biti dobar trenutak, niti pravo vrijeme. I to zato što sebe stavljate na prvo mjesto, u središte svemira, iznad temeljnih vrijednosti Ustava, iznad života i sudbina malih ljudi koji su se utkali u temelje ove države", istaknuo je Penava.

 "Vi niste tu da riješite naše probleme u Vukovaru i cijeloj državi, već zbog sebe i svoje karijere. Vas to ne zanima i mi za hrvatske institucije predstavljamo samo jednu veliku smetnju. Te stvari ćemo morati promijeniti", poručio je Penava i dodao kako će o načinima i metodama koje će koristiti govoriti vrijeme koje je pred nama.

 Na upit koliki rok daje stranci za rješavanje ovih pitanja, te kome se obratio kada je govorio o "ljudima s druge strane", odgovorio je kako i on ima svoju odgovornost, ali "da ta krivnja nije jednaka" te da svatko sam treba zaključiti kolika je krivnja "svih državnih odvjetnika, ministara ili sudaca koji ne brane ustavne vrijednosti".

 Nije želio izravno odgovoriti na pitanje koliki će biti rok dok se ne odluči napustiti HDZ, kazavši kako "nema roka".

Ako HDZ ima problem s procesuiranjem ratnih zločina, onda ima problem sa sobom

 "Prije godinu dana sam rekao da su neke vrijednosti iznad politike i stranačke stege, te ako moja stranka HDZ ima problem s procesuiranjem ratnih zločina, onda ima problem sama sa sobom, a to govorim i danas", rekao je Penava.

 Upozorio je kako se na samo dva kilometra od spomenika heroju vukovarske obrane Blagi Zadri nalazi i spomen obilježje četničkom vojvodi Vukašinu Šoškočaninu čime se, tvrdi, RH ponaša na način da se stavlja znak jednakosti između šahovnice, zvijezde petokrake i četničke kokarde.

 "Ako to nastavi biti društvo u kojemu su jednaki Blago Zadro i Vukašin Šoškočanin, onda je to trenutak u kojemu se ja u tome društvu više ne vidim jer mi je takav svjetonazor", dodao je.

 Upitan hoće li odavanje počasti žrtvi Vukovara 18. studenoga, s obzirom na njegov današnji istup, proći bez problema, Penava je kazao kako svake godine u Vukovaru na taj dan bude i do 100 tisuća ljudi, te da nikada nije zabilježen nijedan incident.

Ovakvi rezultati daju za pravo ratnim stradalnicima da vrište na sav glas

 "Uvijek se postavlja pitanje hoće li ratni stradalnici prosvjedovati i imaju li uopće na to pravo. Ne da imaju, ne da bi trebali, ovakvi sramotni rezultati daju im za pravo da vrište na sav glas, pa i da cijelu državu prevrnu naopačke", poručio je Penava.

 Upitan što su mu o razlozima nečinjenja u procesuiranju ratnih zločina rekli ministri pravosuđa i policije te premijer Andrej Plenković, odgovorio je kako mora izuzeti ministra policije Davora Božinovića jer je osnovan poseban tim za istraživanja, i neke su stvari pokrenute.

 "S druge strane, unatoč pokušaju organizacije sastanka s moje strane i inicijative da vidimo što možemo napraviti, doživio sam muk, šutnju, podređivanje nekih drugih pozicija i interesa i njihovo komuniciranje kao primarnijih i zato sam danas ovdje", kazao je Penava.

 Na pitanje s kim je razgovarao o organizaciji takvog sastanka, kratko je rekao: "S vrhom gdje sam trebao komunicirati".