Osječko-baranjska

NEDOSTATAK KAPACITETA NAJVEĆI JE MINUS

Kontinentalni turizam – budućnost hrvatskog turizma?

Kontinentalni turizam istočne Hrvatske mogao bi biti budućnost hrvatskog turizma, ali do tada ima još puno posla. Svojevrsni je ovo zaključak prvih Dana hrvatskog turizma održanih u Slavoniji i Baranji. U okviru događanja danas je održan i susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade, te hrvatski turistički forum.

Susret s predstavnicima Vlade održan je u osječkoj Tvrđi   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Ono što smo željeli napraviti – pun je pogodak, kazao je ministar turizma Gari Cappelli komentirajući prve Dane hrvatskog turizma održane u Slavoniji i Baranji. Velikom broju turističkih djelatnika pokazali smo da na kontinentu, a osobito u Slavoniji itekako ima mogućnosti razvoja turizma, kazao je ministar, te je najavio i buduće investicije.

"Pripremamo onaj projekt kroz sredstva, kroz projekt Slavonija, negdje oko 575 milijuna kuna koji će biti od marketinga, za gastro turizam, zdravstveni turizam, poslovni turizam. Dakle to su sredstva koja će se osigurati u sklopu projekta Slavonija, kao što znate od onih 17,7 milijardi", rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

No, ministar je upozorio i kako još ima puno posla. Najvećim minusom smatra nedostatak smještajnih kapaciteta, a dotaknuo se i pitanja nedostatka kvalificirane radne snage u turizmu. Znakovito i kako je susret s predstavnicima Vlade održan u osječkoj Tvrđi u kojoj se među jedinstvenim baroknim građevinama izmjenjuje one reprezentativne i obnovljene i one koje su u zaista derutnom stanju, a koje su nerijetko u vlasništvu države. I po tom pitanju, tvrde u Vladi stvari bi se trebale mijenjati.

"Ovdje je riječ o tome da sva ona infrastruktura koja je društvena, riječ je o nekakvoj infrastrukturi koja donosi samo kvalitetu života konkretno gradu Osijeku. Ako me pitate za Tvrđu, na raspolaganju je jedinicama lokalne samouprave na način da do 31.12.2019. godine podnesu zahtjev o darovanju. Na taj način postaju jasni imovinsko pravni odnosi koji su preduvjet za daljnja kandidiranja, odnosno unapređenje ovoga projekta", rekao je ministar državne imovine Mario Banožić.

A u okviru Dana hrvatskog turizma održan je danas i forum pod nazivom "Financiranje održivog razvoja turizma", naravno s posebnim naglaskom na razvoj kontinentalnog turizma u istočnoj Hrvatskoj. Između ostalog i tamo se moglo čuti i kako bi ovaj oblik turizma trebao biti sljedeći veliki turistički proizvod u Hrvatskoj.

"Što se tiče same Slavonije, potencijal je tu sigurno i ona agencija koja se prva odluči napraviti programe sigurno će korak ispred ostalih i sigurno treba neki period, normalno, kao i za svaki novi proizvod će trebati proći određeni period da bi taj proizvod prošao, ali sigurno oni koji krenu bit će korak ispred drugih i imaju veliku šansu imati jedan dobar, kvalitetan novi produkt u svojoj ponudi", kaže predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain.

"Slavonija ima nešto što nema ostatak Hrvatske, a to je definitivno ova prekrasna ravnica koju ima, a koja treba biti kvalitetnije iskorištena. Dakle kad pričamo o pokretanju turističkih aktivnosti, onda trebamo znati da nisu nužno turističke aktivnosti vezano za klasične turiste, sunce i more, odmor i sve ostalo, to su često poslovne aktivnosti koje je potreno pokrenuti u Slavoniji kako bi ljudi počeli dobivati naviku i odlaska u Slavoniju", kaže predsjednica Udruženja hotelijera pri HGK Josipa Jutt Ferlan.

A i iz Ministarstva turizma stižu sve više ohrabrujući potezi što se tiče kontinentalnog turizma, čemu je dokaz i održavanje Dana hrvatskog turizma u Slavoniji. No, potrebno je još puno posla, ali i puno ulaganja kako bi se turistička ponuda, ali i infrastruktura koja ju podržava podigla na zadovoljavajuću razinu.

"Kontinentalni turizam je danas izuzetno bitan i želimo ga razviti, jer vidimo velike potencijale za razvoj kontinentalnog turizma. Tu prije svega vidimo potencijal u razvoju posebnih oblika turizma kao što je cikloturizam, zdravstveni turizam, gastronomski turizam, dakle puno specifičnih oblika turizma koji se mogu razvijati tijekom cijele godine", rekao je Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma.

Država stoga trenutačno financira izradu studija održivog razvoja kontinentalnog turizma, no potiče i infrastrukturne projekte kao što je razvoj cikloturizma u Slavoniji i Baranji na što je u proteklih nekoliko godina utrošeno 15 milijuna kuna. Tu su i ulaganja u Centre kompetentnosti u turizmu, od kojih će jedan biti i u Osijeku, ali i EU projekti za turističke valorizacije kulturne baštine za koje je privučeno iz europskih fondova više od milijardu kuna.