Crna kronika

ODRŽANO PRIPREMNO ROČIŠTE

Počelo novo suđenje Vladimiru Šišljagiću i Martinu Marolinu za korupciju

Počelo je ponovljeno suđenje bivšem osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću i bivšem pročelniku županijske Agencije za razvoj Martinu Marolinu za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Danas je održano pripremno ročište, na kojemu je odlučeno o dokaznim prijedlozima optužbe i obrane te je zakazana sljedeća rasprava.

Šišljagić i Marolin dolaze na sud   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: Republika.eu

Suđenje se ponavlja jer je, podsjetimo, Vrhovni sud početkom srpnja ove godine ukinuo prvostupanjsku oslobađajuću presudu Šišljagiću i Marolinu i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Vrhovni sud uvažio je žalbu Uskoka zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te odredio da će se ponovljeni postupak provesti pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, a predmet je, kako smo već pisali, dodjeljen sucu Davoru Mitroviću.

U svibnju 2016. Šišljagić i Marolin su nepravomoćno oslobođeni optužbe da su zlouporabom položaja i ovlasti oštetili Županiju za više od 122 tisuće kuna.

Uskok ih je teretio da su 2011. i 2012. godine, uz posredovanje bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića, u nakani pribavljanja protupravne koristi na štetu Osječko-baranjske županije, u više navrata, od poduzeća koja su iz županijskog proračuna dobivala bespovratnu pomoć tražili da im vraćaju do 80 posto uplaćenog iznosa. Optuženi su da su tako pribavili protupravnu imovinsku korist, a Županiju oštetili za više od 122 tisuće kuna.

Maksimović je na pripremnom ročištu priznao krivnju za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te nepravomoćno proglašen krivim i uvjetno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

U obrazloženju prvostupanjske presude iz 2016. godine sudsko vijeće je zaključilo da je više svjedoka potvrdilo kako su dio sredstava od dobivenih potpora predavali Zlatku Maksimoviću, ali da, osim iskaza Zlatka i Ane Maksimović, koji su ocijenjeni nevjerodostojnim, nema drugih dokaza da je posrednik Maksimović proslijeđivao novac Šišljagiću ili Marolinu.

Kako je Republika tada pisala, bio je to sudski presedan, koji se do tada nije dogodio ne samo u pravosuđu Republike Hrvatske, već i daleko širem jer je u tom slučaju osuđen "zviždač" koji je cijelu stvar prijavio USKOK-u, a bivši župan i njegov bliski suradnik Martin Marolin su nepravomoćnom prvostupanjskom presudom oslobođeni.