Osječko-baranjska

AFERA SE RASPLAMSAVA

Produžetak Kanižlićeve – radovi stoje, odgovornost ne preuzima nitko!

Nakon presude Visokog upravnog suda kojom je poništeno Rješenje Grada Osijeka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za izgradnju nastavka Kanižlićeve, afera Kanižlićeva rasplamsava se. Gradska oporba upozorava kako su Osječani zbog nesposobnosti gradske uprave izgubili dvije godine, ceste niti izvođača radova nema, a građani će platiti sudske troškove. Grad Osijek iznošenje svoje strane priče najavljuje za petak.

Produžetak Kanižlićeve – radovi stoje, odgovornost ne preuzima nitko!   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Na gradilištu budućeg produžetka Kanižlićeve danas nema nikoga. Gradska uprava četiri je puta provodila postupak javne nabave za ovaj posao – svaki put s različitom procjenom vrijednosti radova. Natječaj je tri puta poništen, a posljednji, četvrti pokušaj, sud je proglasio nezakonitim zbog čega će građani morati platiti 45 tisuća kuna sudskih troškova – kažu u osječkom HDZ-u. Najveća je ovo dosad afera koja je potresla osječku gradsku Upravu, ali znakovito i prvi put da osječki HDZ, kojeg su često optuživali da "drži ljestve" aktualnoj gradskoj upravi, ovako oštro protiv nje istupa.

"Već dvije godine nastupamo na način da smo konstruktivna oporba, na mnoge stvari smo upozoravali ne da bismo ih kritizirali, skupljali jeftine političke poene, nego da bi građanima i ovom gradu uistinu bilo bolje. Grad Osijek nije u stanju dvije godine izgraditi, odnosno ni provesti postupak odabira izvođača radova za produžetak Kanižlićeve ulice", kaže predsjednik GO HDZ Osijek Ivan Radić.

Opravdanje da je netko slučajno počinio previd i izabrao ponuđača koji je dostavio samo zadužnicu, a ne bankovnu garanciju, i više je nego komično – smatraju HDZ-ovci. Podsjećamo, nakon što je javnost doznala za ovaj propust, bankovna garancija je dostavljena. Zbog svega toga na čekanju su i projekti koji su vezani na produžetak Kanižlićeve, poput nove zgrade Prve gimnazije Osijek koja bi ovdje trebala preseliti.

"Za to je odgovoran naravno, tko bi drugi bio Grad Osijek, prvenstveno zato što nisu proveli zakonitu javnu nabavu, a drugo kad već nisu znali, onda su mogli poslušati, ili je posrijedi nešto treće, ja to ne znamo", kaže Radić.

Ne zna se još puno toga. Primjerice i to, misli li tko u gradskoj upravi preuzeti osobnu odgovornost za sramotu oko Kanižlićeve. Odgovore smo potražili danas u gradskoj Upravi no njihov današnji odgovorio glasio je da će se o svemu ovome očitovati sutra.