Osječko-baranjska

VRIJEDNOST 271 MILIJUN KUNA

Počinju radovi na velikom projektu vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće

Sporazum o početku radova na Projektu vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće, vrijedan oko 271 milijun kuna, od čega je više od 189 milijun iz EU fondova, potpisan je u srijedu u Valpovu, a riječ je o dosad najvećem takvom infrastrukturnom projektu u ovom dijelu Slavonije.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

 Projekt obuhvaća rekonstrukciju cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže na području gradova Valpova i Belišća, nastavak i završetak izgradnje sustava odvodnje na području općina Petrijevci, Bizovac, Koška i Marijanci, izgradnju uređaja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda u Belišću i Petrijevcima te izgradnju uređaja za pitku vodu u Belišću.

Predstavljajući projekt generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković rekao je kako je ovo rezultat potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava na sjednici Vlade u Osijeku, u prosincu 2017. godine te provedene javne nabave. Današnjim potpisivanjem ugovora kreću radovi, čiji se završetak očekuje tijekom 2022. ili 2023. godine.
 
Đuroković Ističe da je riječ o zahtjevnom građevinskom poduhvatu, jer se, uz dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, treba izgraditi više od 100 kilometara vodoosprkbne i kanalizacijske mreže, a na sustav odvodnje priključiti gotovo 10 tisuća ljudi, koji danas nemaju taj priključak.
Na razini Županije ovo nije jedini projekt. Znamo da su sredstva ugovorena za projekte u Osijeku i Đakovu, a pripremaju se ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za slične projekte u Belom Manastiru, Našicama i Semeljcima. 
Valpovački gradonačelnik Matko Šutalo ocijenio je kako je ovo najveći projekt u povijesti ovoga područja, a rekonstrukcijom 17 kilometara vodovodne  i šest kilometara kanalizacijske mreže, riješit će se dugogodišnji problem poplava, za vrijeme velikih kiša, jer zastarjela kanalizacija ne može prihvatiti velike količine vode.
Gradonačelnik Belišća Dinko Burić kazao je kako je vrijednost radova, koji će se obaviti na tome području, veća od 82 milijuna kuna.
Ukupna vrijednost projekta je 271,5  milijuna kuna, od čega 189,5 milijuna kuna dolazi iz Europskog kohezijskog fonda.

Vrijednost svih tih projekata premašuje dvije milijarde kuna, od čega 1,1 milijardu kuna biti iz EU fondova, istaknuo je Đuroković.

Njihovim će se završetkom omogućiti spajanje tri prigradska naselja na novi pročistač otpadnih voda, a projekt uključuje i novi uređaj za proizvodnju pitke vode, dodao je Burić.

Nacionalni dio financiranja dolazi od sredstava Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda te nositelja projekta, valpovačke komunalne tvrtke "Dvorac" i partnera tvrtke "Hidrobel" iz Belišća.