Politika

VLADA RH

‘Od Pupovca očekujemo se da suzdrži od izjava kojima podiže tenzije‘

Iz Banskih dvora stigla je rekacija na izjave koalicijskog partnera, predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji je, u nizu reakcija nakon napada na Srbe kod Knina, izjavio da je Hrvatska postala faktor nestabilnosti u regiji. Također je rekao i da bi Hrvatska, zbog svoje opsesivne mržnje prema Srbima, mogla doživjeti istu sudbinu kao NDH. Izjavu Vlade RH za Media servis prenosimo u cijelosti.

Milorad Pupovac   FOTO:Boris Kovacev / CROPIX
Piše: Media Servis

 "I Vlada i premijer osobno najoštrije su i neposredno nakon tih događaja osudili kukavičke napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili. (Knin, Đevrske, Viškovo, Split i Supetar)

Vlada pozdravlja brzu i djelotvornu reakciju policije koja je razotkrila i prijavila počinitelje napada u Đevrskama i Viškovu. Policija još intenzivno traga i za maskiranim počiniteljima napada u Kninu. Vlada u svim takvim slučajevima od nadležnih tijela očekuje utvrđivanje svih relevantnih činjenica i odgovarajuće sankcioniranje počinitelja. Radi se o nedjelima koji su nedopustivi u današnjoj Hrvatskoj. Hrvatska je dom svih svojih građana i u njoj se svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno. Kao što je premijer rekao u svojoj izjavi neposredno nakon napada u Kninu, radi se o izoliranim slučajevima koji su djelo pojedinaca, a ne odraz društvene klime u Hrvatskoj. Upravo iz tog razloga Vlada krajnje neprimjerenom i nedopustivom smatra usporedbu suvremene Hrvatske s NDH te tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u susjedstvu. Moderna hrvatska država nastala je žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i ni politički, ni ideološki ni pravno nije sljednica NDH.

S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, očekuje se da se suzdrži od izjava koje će podizati tenzije i društvenu polarizaciju te služiti kao povod akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već je oštro osudilo i zamjenu teza predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji u svojim izjavama pokušava opravdati agresiju na Hrvatsku 1990-ih. Ona je bila dio osvajačke politike Slobodana Miloševića i tadašnje JNA, kao zločina kojima je definitivno i nedvosmisleno presuđeno u odlukama međunarodnih sudova i tribunala.

Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa.

Sa svoje strane Vlada, koja uživa potporu i svih predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, svjesna je svoje odgovornosti. Predana je jačanju društvene uključivosti i poštivanju prava svih manjina u Hrvatskoj u skladu s najvišim europskim i svjetskim standardima, osobito u kontekstu rastućeg populizma i ksenofobije diljem Europe.

Podsjećamo i da je u trenutku formiranja Vlade upravo premijer Plenković inzistirao da svi zastupnici manjina u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine. Istodobno Vlada očekuje od svih političkih stranaka i aktera odgovorno ponašanje kako se ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima."