Osječko-baranjska

ZAŠTO SE UOPĆE NUDI U ANKETI?

Građanima najdraži Advent u Tvrđi, no od toga ništa još nekoliko godina

Ove godine nešto ranije krenulo se u organiziranje osječkog Adventa. Do 31. kolovoza raspisan je poziv za iskaz interesa za organizaciju, a nakon eksperimentiranja s lokacijama protekle dvije godine, i ove godine Advent će mijenjati mjesto održavanja.

Advent u Osijeku   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Početkom rujna znat će se koji su potencijalni organizatori ovogodišnjeg Adventa u Osijeku. Zimska manifestacija doživjela je prošle godine promjenu lokacije, no građanima je i dalje jedna najdraža - Tvrđa.

Baš kao i Osječanima u Internet anketi Grada, u kojoj ih je više od 60 posto za Tvrđu. No, ondje Advent nećemo gledati sigurno još barem nekoliko godina. Krajem ove, ili početkom iduće počinje velika obnova stare gradske jezgre koja će potrajati tri do četiri godine, stoga je nejasno zašto se među ponuđenim lokacijama u anketi uopće i nudi Tvrđa. Turističko je vijeće prihvatilo ideju proširenja Adventa od Trga Ante Starčevića preko Europske avenije do Parka Kralja Petra Krešimira IV.

"Na neki način Tvrđa ne bi bila obuhvaćena jer planirani radovi krajem godine ne bi omogućili kvalitetnu organizaciju adventskog događanja. Ali ono što je novitet, a to je da bismo ovaj potez spomenuti probali urediti na neki način kako bi ta adventska priča bila jedna velika šetnica", kaže Saša Uranjek iz TZ Grada Osijeka.

Iskustva su u Osijeku, ali i u drugim gradovima, kaže Uranjek, pokazala kako je takav pristup vrlo uspješan. Interes za organiziranjem Adventa postoji, no u Turističkoj zajednici za sada nisu htjeli komentirati koliko se ponuditelja javilo. Krajem mjeseca završava javni poziv nakon čega će se tek ići u odabir. A kako će sve izgledati još nije poznato, no plan je urediti cijeli potez različitim instalacijama.

"Ali i iskoristili možda i animirali institucije poput GISKO-a, MLU i drugih institucija koje se nalaze na tom potezu da u svojim dvorištima i ispred svojih objekata također urede i doprinesu jednom takvom advenstkom ozračju", kaže Uranjek.

Tvrđa je, vjeruje Uranjek, konačno mjesto održavanja Adventa u budućnosti nakon što se završi obnova.