Osječko-baranjska

DIO ZIDINA U OBLIKU NATHODNIKA

Tvrđa u nedalekoj budućnosti: ulaz samo pješacima, automobili u zidine

U strateškim planovima vezanim uz obnovu osječke Tvrđe, najveći projekt i onaj koji će izazvati najviše pozornosti je ponovna izgradnja obrambenih zidina. Preduvjet za taj ogromni projekt je obnova komunalne infrastrukture koja kreće nagodinu, a nakon čega će se krenuti u vraćanje originalnoga izgleda Tvrđi, no s modernim pristupom.

Tvrđa u nedalekoj budućnosti: ulaz samo pješacima, automobili u zidine   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Dio obrambenog prstena Tvrđe s Vodenim vratima prije nekoliko je godina obnovljen. Nakon što se završi postavljanje novih instalacija u iduće tri do četiri godine, krenut će i obnova, to jest izgradnja drugih dijelova nekadašnjih zidina.

"Ovaj dio postojećeg bastiona, znači istočnog bastiona prema Trpimirovoj cesti, Karlovog bastiona, za taj dio je izrađena kompletna projektna dokumentacija i on će krenuti u realizaciju, s tim da je dio bastiona Agencija obnovila, očistila, uredila i on je sad spreman za daljnje uređenje prostora, kompletne kontaktne zone između Tvrđe i Trpimirove ceste", kaže ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe Željko Andraši.

PROČITAJTENagodinu najveća obnova osječke Tvrđe u povijesti

Za južni i zapadni dio obrambenih zidina, koje su početkom 20. stoljeća porušene, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za koju je milijun i pol kuna stiglo od države. Idejni projekti su završeni, dobivena je lokacijska dozvola, a radit će se u pet ili šest etapa.

"Primarni cilj nam je bio u te bastione smjestiti parkirališta, zato što uređenjem infrastrukture Tvrđa je zona bez automobila", kaže Andraši.

Automobile ćete tako za nekoliko godina parkirati unutar samih zidina, za što će biti osigurano oko 500 mjesta. Dio zidina ići će u obliku nathodnika iznad Trpimirove ulice i Europske avenije, kaže Andraši, a sve je usklađeno s prometnim i drugim planovima te su potrebne dozvole dobivene. 

Radit će se i obnova krunske utvrde Kronenwerk na lijevoj obali, dok će preko puta GPP-a biti izgrađen Prijemni centar za posjetitelje kao i parking. 

Realizacija svih projekata vezanih uz obnovu Tvrđe, prema procjeni Agencije koštat će oko 85 milijuna eura, ili oko 630 milijuna kuna, većinom iz EU fondova.