Republika TV

ODRŽAN BISTRIGIN

Slavonske pješčane plaže neotkriveni potencijal

Slavonske pješčane plaže još su mnogima neotkrivene, no one su definitivno rekreativni potencijal. Na jednoj takvoj, u Bistrincima održan je 3. Bistrigin – Prvenstvo Panonije u piciginu, koje je pokazalo kako su zabava i ugođaj kakav uglavnom vežemo uz more mogući i u Slavoniji.

Piše: Republika.eu / STV

Prirodan pijesak, zelenilo i Drava koja masira. Ugođaj je to koji vas jednostavno tjera na odmor. No, prije odmora, rekordnih osam ekipa trebalo je pokazati svoje vještine u popularnoj igri nastaloj na Jadranu. Timovi su ocjenjivani u tri kategorije: aktivnost, atraktivnost i broj dodavanja.

"Pod aktivnost podrazumijevamo statičnu ili dinamičnu igru. Naravno, težimo dinamičnoj igri, da se to vidi da oni zaista igraju, ne stoje ukopani u mjestu. Atraktivnost podrazumijeva različite akrobacije, bacanja, letove između dvije tri osobe, salto daj bože ne daj bože i slično, a broj dodavanja brojimo, dakle cijelu igru koja traje sedam minuta, i onaj najveći broj dodavanja upisujemo i onda množimo aktivnost i atraktivnost s brojem dodavanja i tako dajemo konačnu finalnu ocjenu", kaže sutkinja Tea Galić.

U toj igri brojeva jedna od najboljih ekipa su domaći Piciganci koji su već pobijedili na prva dva prvenstva, a imaju i najboljeg igrača.

"Ovo je nastalo spontano. Zašto ne bi mi u Slavoniji napravili nešto što se treba iskoristiti, i tako je došlo ovo natjecanje. Tako smo se odlučili. Evo, dvije godine smo najbolji i opet branimo titulu", kaže Matija Iloš iz ekipe ''Piciganci'', Bistrinci.

Piva i drugog pića nije nedostajalo jer su se organizatori pobrinuli napraviti pravi plaža party uz osječkog DJ-a Umba. Zadovoljni su i kupači.

Inače, u Slavoniji i Baranji brojne su ovakve plaže koje samo čekaju uređenje i masovnije korištenje.

"Čar ove plaže je što malo je visok vodostaj, malo nije i ne možete uživati u ovoj plaži kad god želite nego kad priroda dopusti. I samim time nema tu dodatnih sadržaja. Prilaz bi trebalo bolje urediti, nekakav kafić. Kada bi došao dodatni sadržaj kao plaža u Dražu na starom Dunavu u Baranji što je živnula, onda bi vjerujem i ovo živnulo", kaže Mislav Matišić, organizator.

Samo je pitanje vremena kada će netko ovdje otvoriti prvi lokal, smatra Matišić, no i bez toga gosti se uvijek oduševe.

"Kad su nam prošle godine došli prijatelji iz Dalmacije ovdje, prvi komentar je bio, neću si nikad kupati u rijeci. Onda je bilo pitanje kad su vidjeli plažu, kad smo donijeli pijesak. A kad su vidili kako Drava masira onda nisu htjeli izać. To smo doživjeli sada i kad su nam došli prijatelji iz Boke kotorske na vaterpolo", dodaje Matišić.

Drava je opasna i treba paziti na sigurnost, ali plaže poput ove u Bistrincima gdje je plićak sigurno su pravi potencijal, zaključuje Matišić.