Osječko-baranjska

RADOVI ĆE TRAJATI TRI DO ČETIRI GODINE

Nagodinu najveća obnova osječke Tvrđe u povijesti

Osječka Tvrđa u idućim godinama doživjet će, prema najavama Agencije za obnovu tog starog dijela grada velike promjene. Cilj je Tvrđu pretvoriti u kulturno i turističko središte, a za to će biti prije svega potrebna potpuna komunalna rekonstrukcija.

Piše: Republika.eu / STV

Obnova Vodenih vrata, kao i Trga Vatroslava Lisinskog i Stare pekare projekti su koji već lagano pokazuju kako će Tvrđa izgledati u idućim godinama. No, za ostale projekte, pa i onaj najveći, a to je ponovna izgradnja obrambenih zidina, potrebno će biti u potpunosti obnoviti komunalnu infrastrukturu. U tijeku je javna nabava, a radovi će po svemu sudeći početi nagodinu.

"To će biti instalacije vodovoda, kanalizacije i vatroobrane. Znači instalacije javne rasvjete. Za instalacije koje su u vlasništvu HEP-a, postavit će se koridori gdje će se one kasnije postavljati. Postavit će se DTK instalacije, znači postaviti će se sve instalacije koje se trebaju postaviti u Tvrđi, i izvršit će se kompletna izmjena pokrova ceste, svih pločnika u Tvrđi i trgova naravno", kaže ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe Željko Andraši.

Ceste će biti popločene ravnim kamenom, kaže Andraši, dok će sadašnji pločnici biti izvedeni od opeke postavljene na kant. Kocke koje su sada u Tvrđi stavljene su 70-ih godina, dok su instalacije rađene u različitim razdobljima, a dijelovi kanalizacije još su iz doba Turaka.

"Nikada u Tvrđi nije napravljena kompletna, kao što bi sada bila napravljena izmjena instalacija. Znači, instalacije su se uvijek radile separativno, odnosno rekonstruirao se jedan određeni dio instalacija koji je bio neophodno potreban da se rekonstruira da bi se određene zgrade u Tvrđi mogle staviti u uporabu", dodaje Andraši.

Velik će to biti posao koji će se raditi u etapama, ulicu po ulicu, a ukupno se radi o 30 tisuća metara četvornih.

"Financiranje će biti većim dijelom iz EU. Djelomično će bit od strane Grada Osijeka, procjena vrijednosti je negdje cca 90 do 100 milijuna kuna", kaže Andraši.

Procjena je i kako će radovi trajati tri do četiri godine.