Osječko-baranjska

PRIPREME U PUNOM JEKU

Poznat program obilježavanje Velike Gospe u Aljmašu

Pripreme za blagdan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u punom su jeku. Tisuće vjernika hodočastit će sljedećeg četvrtka u najveće marijansko svetište Đakovačko-osječke nadbiskupije – svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu. Program će, kao i prethodnih godina, započeti nekoliko dana ranije.

Gospa od Aljmaša   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Svetkovina Velike Gospe započinje trodnevnicom koju će predvoditi Fra Ivan Matić, voditelj duhovnih obnova u kući susreta u Taboru. Svete mise 11.,12., i 13. kolovoza započnju u 18 sati, a iza njih bit će održano euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje. Dan uoči blagdana u 17:30 započinje pobožnost Križnog puta na "Kalvariji". U 19 sati bit će održana sveta misa, a u 21 sat kreće procesija sa svijećama do kapelice "Na Lipi".

"Na sam dan Velike Gospe je šest misa. Prva je ujutro u 6, druga 8, treća 10, 12, 16 i 18 sati. Svečanu misu, prijepodnevnu, u 10 sati predvodi mons.dr. Đuro Hranić nadbiskup metropolit", rekao je župnik i upravitelj Svetišta Gospe od Utočišta preč. Ante Markić.

Sveta misa u 18 sati namjenjena je mladim bračnim parovima i njihovoj djeci, a predvodit će ju Mons. Dr. Marin Srakić.

U Aljmašu su se i ove godine pobrinuli za dovoljan broj parkirališnih mjesta za sve one koji pristižu vozilima. Iz postaje Prometne policije Osijek upozoravaju vozače na moguće gužve i kolone, savjetuju korištenje kratkih svjetala te maksimalnu pozornost kako bi na vrijeme uočili potencijalne opasnosti. Oni koji se pak odluče pješice prevaliti put od oko 20 kilometara, moraju obratiti pozorrnost na sljedeće:

"Savjetujemo tim pješacima da koriste reflektirajuće prsluke. Veći dio pješačenja se odvija noću. Da koriste lijevu stranu kolnika da se mogu na vrijeme skloniti od vozila koja im dolaze u susret. Isto tako savjetujemo vozačima da na potezu DC 2 odnosno DC 213, od Sarvaša do ulaska na županijsku cestu za Aljmaš prilagode brzinu kretanja", kaže načelnik Postaje prometne policije Osijek Josip Perak.

Slavonija i Baranja idućeg će tjedna biti na udaru toplinskog vala što hodočasnicima nikako ne ide u prilog. Volonteri iz Gradskog društva Crvenog križa Osijek bit će na usluzi onima kojima bude potrebna pomoć, a u cilju smanjenja intervencija savjetuju da za taj dan obuku laganu odjeću svijetlijih boja, kratkih rukava, da si zaštite glavu kapom, šeširom, dame maramom. I svakako da si osiguraju dovoljne količine pitke vode.

I ove godine osigurana je autobusna linija Osijek-Aljmaš. Prvi autobus kreće već u 4:45 s Autobusnog kolodvora, te staje na stajalištima Vukovarska, OLT, Bendek i Zeleno polje. Posljednji polazak je u 16:45. U nedjelju iza blagdana Velike Gospe svete mise bit će vođene u 10 i 18 sati, nakon čega će se održati blagoslov bolesnika, vozača i vozila.