Ostalo

TJEDNI PREGLED

Tjedan u znaku prve hrvatske žrtve u Afganistanu

Tjedan iza nas obilježio je napad na hrvatske vojnike pri čemu je jedan smrtno stradao, a dvojica su ozlijeđena. Vladajući su, pak, predstavili 4.krug porezne reforme.

Komemoracija za Josipa Briškog   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

U srijedu je u napadu na vozilo hrvatske vojske u Afganistanu poginuo 27-godišnji hrvatski vojnik Josip Briški. Još dva vojnika teško su ozljeđena. Riječ je o pripadnicima 10. hrvatskog kontingenta NATO-ove misije potpore miru u Afganistanu. Ministar obrane Damir Krstičević na izvanrednoj konferenciji za medije poručio je da je spreman preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj.

"Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti", kazao je ministar Krstičević.

Vlada je predstavila 4. krug porezne reforme. Revidiraju se trošarine na duhan, slatka pića i alkohol, a porez na hranu u ugostiteljstvu pada na 13 posto. Novi val reforme donosi oko 3 milijarde i 700 milijuna kuna rasterećenja za građane i gospodarstvo. Najveći dobitnici - zaposleni mlađi od 30 godina. Porez na dohodak zaposlenim mladima do 25 godina potpuno se ukida, dok se onima od 26 do 30 godina starosti porez na dohodak smanjuje za 50 posto. Ova mjere tiče se 250 000 mladih. Ministar financija Zdravko Marić:

‘‘To je čista ušteda poslodavcima. Ova mjera je ciljana i želimo javno apelirati, mi kao Vlada otvaramo prostor, ali ključno je da poslodavci ovo prepoznaju i pretoče tamo gdje trebaju, a to je povećanje neto plaća‘‘ Ponedjeljak je bio prvi radni dan za sedam ministrica i ministara u Vladi. Svoje resore preuzeli su Marija Vučković, Gordan Grlić Radman, Vesna Bedeković, Ivan Malenica, Mario Banožić i Josip Aladrović. Obavljene su službene primopredajte, a stari ministri oprostili su se od svojih funkcija. Evo što su tom prilikom poručili Bedeković i Vučković.

"Ono što kanim i namjeravam prije svega je nastaviti kontinuitet na kojem je radila kolegica Nada Murganić i ostvarivati sve one ciljeve koje je ona zacrtala, a to su ujedno i ciljevi Vlade RH."

"Jutros smo iskreno u 7:30 potpisali ono što smo ostali dužni potpisat kao državni tajnik u zadnja dva dana prošlog tjedna. Nakon potpisivanja organizirali smo kolegij u 9:30 koji je trajao do 14 sati."Nakon 14 godina održana je sjednica u Čakovcu. Donesene su odluke o tri milijarde kuna vrijednim projektima investiranja u Međimurje, od kojih se većina odnosi na infrastrukturu. Brojke i projekte predstavio je premijer Plenković.

"Ukupno u izgradnju i rekonstrukciju cestovne, prometne infrastrukture ulaže se oko 450 milijuna kuna. Rješava se izgradnja nove dnevne bolnice, ukupno 53 milijuna kuna, Stari grad Zrinskih, 35 milijuna kuna, izgradnja poduzetničke infrastrukture 65 milijuna, izgradnja dječjih vrtića koji su trenutno, njih desetak, dio naše demografske politike". Pred Sudom Bosne i Hercegovine, održano je ročište na kojemu je razmatran zahtjev hrvatskog ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića. Konačna odluka bit će poznata za 10 do 15, iako je Mamićev odvjetnik izjavio kako su i tužiteljstvo i obrana složni da nisu ispunjeni uvjeti za izručenje.Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić:

"U suštini tužiteljstvo dijeli stav obrane da nema uvjeta za obostranu kažnjivost i da nema uvjeta za izručenje jer je ugovor potpisan 28.11.2012., a većina kaznenih djela je počinjena u periodu od 2004. do 2012. godine."Zdravko Mamić i ovoga se puta uoči ročišta pobrinuo za show. Za korupciju je prozvao šest sudaca među kojima je i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa. Evo kako je on komentirao optužbe

"Zaista ne znam koji to motivi gospodina Mamića tjeraju da daje takve besmislene izjave, netočne i neistinite, ali neka to ide njemu na dušu. Ja se nadam da hrvatska javnost vodi računa o tome tko govori, a ne što govori", rekao je Sessa.