Osječko-baranjska

ZABORAVLJENI OD GRADA

Stanovnici osječkog Zapadnog predgrađa žive u ''šumi''

Zapadno predgrađe, naselje je u neposrednoj blizini grada, uz južnu zaobilaznicu, odmah iza poznatog osječkog trgovačkog centra Avenue Malla, gdje živi nekoliko osječkih obitelji u uvjetima nedostojnim, ne samo 21. stoljeća, nego i samih ljudi. Žale se kako ih je grad zaboravio, iako, kao i svi drugi, uredno plaćaju gradske komunalije.

Piše: Republika.eu / STV

Obiteljska šetnja majke s djecom cestom zaraslom u korov u gradskom predgrađu. Nastavak je to puta, koji od skretanja za Avenue Mall, vodi prema naselju za kojega malo tko zna da uopće postoji.

Ulazak u naselje otkriva stvarnu sliku života ovdje. Ostalo je ovdje još samo 4 obitelji. Bajram sa suprugom i troje djece živi u staroj trošnoj kući, koju je privremeno dobio od grada, nakon što je dom njegove obitelji u Vinogradskoj ulici prije nekoliko godina izgorio u požaru.

Trava se ne kosi, a smeće ne odvozi, iako uredno Unikomu plaćaju račune, kaže Bajram. Nemaju nikakve rasvjete, a zimi, kada napada snijeg, sami moraju čistiti cestu. Posebno je, kaže, jezivo noću, a praktički su u centru četvrtog po veličini grada u Hrvatskoj. Problem je i smeće, kojega nesavjesni pojedinci dovoze i ostavljaju njima pod nosom.

A smeća u još većim količinama ima i iza samih kuća. Ovdje je, kaže, Bajram, odnedavno preko noći krenula neka proizvodnja za koju ni sami ne znaju što je.

O svemu su više puta obavještavali gradsku upravu i tražili pomoć i reakciju gradskih službi. Tražili su i prijem kod gradonačelnika, ali su za njih vrata gradske uprave uvijek zatvorena.

A strpljenju je ovim stanovnicima već odavno prošlo vrijeme. Odlučili su pozvati i sve druge medije i nacionalne televizijske kuće, pa neka, kažu, cijela Hrvatska vidi kako se živi u Osijeku u 21. stoljeću i kako gradska uprava ovoga grada vodi brigu o svojim građanima.