Osječko-baranjska

NEGODOVANJE I BIJES GRAĐANA SE NE STIŠAVA

Građani bijesni zbog posječenog drveća, Grad Osijek doveo stručnjaka da pojasni

Ne stišava se negodovanje, na trenutke i bijes građana zbog sječe višedsetljetnih stabala po Osijeku. Dok se građani organiziraju na internetu i kreću u konkretne akcije, iz gradske uprave umiruju javnost, a sazvali su i izvanrednu konferenciju za medije ne bi li neke stvari objasnili.

Piše: Republika.eu / STV

Plaća li Jasenka Vizentaner cijenu jer je krenula u posao koji prije nje nitko nije radio ili se nije usudio raditi? Bi li sječa drveća danas bila puno manja da se o njemu više vodilo računa? To se ovih dana pitaju mnogi u gradu. Postoji prirodno, kao i ono izvanredno odumiranje drveća, pojava je to koja je sve naglašenija i vezana je uz onečišćenja, klimu i bolesti – kazao je Ivica Tikvić i podsjeća kako se različita stabla različito prilagođavaju klimatskim promjenama. Stao je u obranu kolegice.

Sa sadnjom patuljastih stabala u Opatijskoj, Vinkovačkoj i Jegerovoj ljudi koji danas o drveću odlučuju, nemaju ništa niti sam ja odlučila zasaditi ijedno patuljasto stablo – kazala je Vizentaner. Što se tiče osječkih parkova, perivoja, ali i uličnih drvoreda rukovodimo se isključivo strukom – kaže ona. Stručno povjerenstvo od pet članova odlučilo je kako se treba srušiti 521 stablo. Jednako tako, odlučili smo, rekla je, da treba posaditi 760 novih stabala, što smo i učinili. Naglasila je kako će se to raditi i u buduće.

No zato mnogi građani smatraju kako trpe jer se mijenja vizura njihovog grada koji se iz zelenog bisera u dijelovima polako pretvara u ogoljeni beton s ukrasnim patuljastim drvećem. Premda činjenica kako je posađeno više novih nego posječenih stabala građanstvo donekle umiruje, ostaje veliki jaz između onoga što struka smatra potrebnim, a građani lijepim.